Събиране на средства за благотворителна кауза завърши със закани и обиди и много разочарование, научи TrafficNews.bg.  Каузата е „ Благотворителен базар за Теди” и стартира преди около два месеца. Целта е да се съберат пари за болната от спастична диплегия  17-годишна Теодора. От десет  години майката на детето- Малина Юрукова събира средства, пише писма до министри и се бори с институции. Десетки хора са помогнали на семейството, но парите никога не стигат. Поредният отчаян вопъл на жената е трогнал и група жени, който решават да инициират благотворителен базар, за да съберат 6 000 лева, които са необходими за три операции на Теди.

Фейсбук страницата е създадена, каузата е обявена и даренията започват. Първият проблем се оказва липсата на дарителска сметка, всички събрани пари потичат към личната сметка на Малина, а разпечатки за тегленията така и не са показани. Организаторите на базара искат и платформа за лечение на детето, но такава така и не получават.

„Оказа се, че след поредица от репортажи рехабилитацията на Теди е поета от голяма фирма, а операцията е напълно безплатна и осигурена от здравната каса и извършена от ортопед от Горна Баня. Въпросите към майката в случая бяха за какво всъщност са и парите и как ние помагаме на детето, коментира пред TrafficNews.bg  една от организаторките на благотворителната инициатива.

Майката от своя страна се защитава, че парите са нужни за пътни от Златица до Горна Баня, където всъщност се провежда рехабилитацията. А останалите пари са за ВИП стая, докато детето се възстановява от операцията. Въпросната стая е необходима, за да се осигури спокойствие на нея на детето, а сумата е по 140 лева на ден за двете. Излиза, че ако престоят е 10 дена, разходът за ВИП-а е 1400 лева.

Другата нападка е, че Малина е използвала средствата за лична облага и обзавеждане на апартамента си. 

„Обзаведохме си кухнята и си купихме малка плазма, това е факт, но парите идват от голямата ми дъщеря. Тя лично е купила всичко и имаме касови бележки”, оправдава се майката на болното дете пред репортер на TrafficNews.bg.

Да, но дарителите съвсем не мислят така. Следват множество обиди и разправии в социалните мрежи и до консенсус така и не стига. Организаторите организират гласуване и избират нова кауза „Да помогнем на Денислав”. От Малина се очаква да върне събраната сума, която е 3200 лева.

Повече от седмица Малина обещава да върне парите, но това така и не случва. Сметките на Денислав са отворени, но пари няма. Обвинеията са много, а жената се е покрила в девета глуха. Добрата страна в случая е, че дарителите не се отказват и повеждат нова кауза и остават с надеждата, че все пак пари могат да се появят.

 

Още новини гледайте в ЕМИСИЯТА на ТРАФИК ТВ


TrafficNews.bg