Преди пет години Теодора, Диляна и Калина се раждат в семейство Терзиеви от Разград. Децата днес са на пет години, но от тях само Калина може да ходи. Теодора и Диляна страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%.

Турска клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат, пише "Монитор".

Диди и Теди са умни и слънчеви дечица. Като всички останали те обичат да редят пъзели, да плуват, да гледат филмчетата на Дисни. Харесва им да посещават детската градина, а любимото им време от годината е Коледа. Най-големият подарък, който си пожелават всяка година, е да могат да тичат заедно със сестричката си Калина по пясъка на морето.

Въпреки ежедневни частни рехабилитации у дома, за съжаление с тях се постига единствено прохождането за Диди, но походката й е изкривена и това може да доведе до сериозни изменения в таза, които да наложат сложна операция. За сестричката й Теди обаче самостоятелната походка все още е мираж. На децата са правени и операции в чужбина, но и от тях не са постигнати видни резултати.

За първи път семейство Терзиеви отиват в клиника в Турция миналата пролет, за да направят шини на двете деца. Тогава те посещават южната ни съседка на 2 месеца, по три дни, заради самите шини, но забелязват колко внимателно се работи там с пациентите. Есента успяват да съберат известна сума с пари и заминават с Теди.

"За 12 терапевтични дни я изправиха на крака, беше шок, преди това тя падаше като талпа, а до октомври месец броихме до 100", сподели Мария - майката на момиченцето.

В момента семейство Терзиеви са отново в Турция. Те вече са провели няколко лечебни курса и на двете момиченца, в резултат на които състоянието на децата се е подобрило, но е необходимо лечението да продължи, за да не загубят постигнатия прогрес. Терапията трябва да се провежда ежемесечно, като стойността на всеки лечебен курс е около 8000 лв. Тя обаче е непосилна за семейството.

Прогресът на едно дете до крачката се измерва като стълбица – най-ниското стъпало е стоене право 30 секунди, после до 100 и да се задържиш, следващото е да стоиш прав и да си ангажиран да правиш нещо с ръце, а след него и да правиш опит за ритане на топка прав.

В момента Теди се намира между последните две стъпала, като семейството се надява до края на лятото да успее да си вдигне крачето. За целта те не трябва да спират лечебните курсове.

Според офертата, която клиниката е предложила тази седмица, цената на процедурите ще се увеличи от 90 на 100 евро на ден (с 40 евро повече за двете деца). Това прави по 400 евро на ден за двете дечица. За следващите 6 месеца на Теди са предвидени 36 сеанса, като за тях ще са необходими 21 600 евро. А дори не е сигурно, че и те ще бъдат достатъчни, за да може да проходи. Отделно семейството трябва да осигури средства за ЕЕГ, което е по 1000 лири, и 1200 за невролог, който да ги разчете, както и за хотел, който е между 1200-1500 лв.

Всеки, който желае да помогне на Теди и Диди, може да дари средства по банковата сметка на основание "За Теодора и Диляна Терзиеви".

Банка ДСК ЕАД – клон Разград

IBAN BG06STSA93000004182913

BIC STSABGSF

Димитър Трифонов Терзиев