Работни или календарни трябва да са тези 60 дни? От кой ден започва броенето им – първа целувка, среща на обществено място, начало на „консумиране“ на отношенията, първата сготвена мусака? А какво става ако Меркурий точно в първи ден е ретрограден и звездите са се подредили по грешен начин – тогава не е ли по-добре да започнем броенето от утре?!

Тези и още други питания на гражданите заляха интернет, след като депутатите в Народното събрание приеха промени в Закона за защита срещу домашното насилие/ЗЗДН/ и въведоха термина – „интимна връзка“. С него се описват:

"Съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни, сексуални отношения между физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране на друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение съотношение с продължителност поне от 60 дни". 

Общественият гняв, избухнал срещу насилието във всичките му форми, се разсея. Измежду майтапите с това определение изчезнаха лозунгите „Нито една повече“, възмущението от събуждането на „Всички к**рви“. На тяхно място се появи Договорът. Бланка за деклариране на започнати интимни отношение, такива каквито следва да бъдат по закон – по взаимно съгласие. Следната се заверява пред нотариус, след което се въвежда официално в Регистъра на интимни връзки. Копие се препраща се и до няколко институции – МВР, Сдружение „Още пари от данъци за нас“ и кметът на съответното населено място, вероятно където преобладава осъществяването на интимните отношения.

За кратко време договорът бе споделен от стотици потребители, сред които дори политикът от ГЕРБ Емил Радев, чиято парламентарна група подкрепи въвеждането на промените в ЗЗДН.

Профилът „Правен Боливец“ отправи въпрос дали е възможно упълномощаването на трето лице по договора, което да гарантира спазването му:

„А аз си мислех, че договорът е неформален и реален, евентуално с декларации, а той бил писмен пред нотариус, че и консенсуален. Въпроси: Може ли да упълномощим трето лице да престира вместо нас, ако сме в обективна невъзможност да го изпълняваме (например в командировка) или е intuitu personae? Допустимо ли е да си намерим поръчител, който да се суброгира в правата на кредитора за част от задължението, т.е. за времето на отсъствие, и от какъв пол трябва да е той в този случай? Вписва ли се фигурата на „сламения човек“ в тази нова ненаименована сделка или не?“

Разпространява се протоколен ред - Как се действа при желание за подписване или разтрогване на Договора:

„След приемане на промените в ЗЗДН и влизането им в сила предстои разглеждане и приемане на Закон за прекратяване на интимната връзка. Това ще се налага с оглед на новите правоотношения, в които влизате когато сте в интимна връзка. Съгласно новия законопроект прекратяването на интимна връзка ще се извършва с връчване на книжа по реда на чл. 37 и сл. от ГПК, а именно с призовка. Този, който желае да прекрати интимната връзка е длъжен да изпрати призовка до интимно свързания си партньор, с която изрично да го уведоми, че в едноседмичен срок считано от датата на уведомяване връзката се прекратява, като може да не посочва основания/причини за това.
Уведоменият има право да обжалва в едноседмичен срок пред съответния районен съд. Във възражението си разлюбеният може да не посочва причините за обжалване, а може да напише само Възразявам. Ако вече е скъсал пръв с половинката си той трябва да посочи, че възразява, защото е скъсал примерно той, а не тя. Страните разбира се ще имат правото и на съдебни разноски. Уведомленията може да се връчват и чрез Нотариус или ЧСИ, а когато партньорът не може да бъде намерен на постоянния си адрес, връчването може да се извърши чрез съпруг/съпруга или други близки със задължението да предадат на партньора съобщението. Ако в продължение на 1 месец партньорът не бъде открит прекратяването на връзката може да се извърши от призовкаря чрез залепване на съобщение на вратата на жилището, в което живее лицето или на входа на блока, на таблото за обяви.

Съдът може да разпореди и партньорът да бъде уведомен чрез своя работодател или чрез съобщение по радиото, най-малкото в един вестник и пет интернет сайта, и четири телевизии, едната от които задължително Тянков ТВ, втората Скат, предаването "А бяхме млади" и Първа прогама на БНТ, предаването “Бразди”.

Ако партньорът получи редовно призовката си и подаде възражение в съда, партньорът, подал заявлението за прекратяване на интимната връзка, има едноседмичен срок да заведе граждански иск за прекратяване на интимната връзка. Закона за прекратяване на интимната връзка, от своя страна, ще наложи създаването на Закон за интимната връзка, който да уреди как да влизаме в интимна връзка.

Като автор се посочва адв. Петър Николов.

Във Фейсбук потребители коментират детайли за „интимната връзка“ от чисто практичната му гледна точка или нищят правните въпроси, които новият термин повдигна.

 

Майтапът е добър начин да си кажем истината. Въпросът е обаче дали шегуването е сигналът, който гражданите пращат към управляващите, че поетата реформа има нужда от повече прецизиране и конкретика, необходима за правилното прилагането на закона. Или е просто признак, че предстои да приложим наместо това любимия ни модел - пътят към промяната е труден, затова, ако е удобно, да не се потим излишно да го вървим. То .. "има и сега закони".