Д-р Костадин Сотиров е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област. Има практика в Белащица с 1100 пациенти. Пред TrafficNews  той коментира готовността на семейните лекари за ваксинацията срещу COVID-19 и интереса от страна на пациентите.

- Д-р Сотиров, има ли интерес от пациентите ви да си поставят ваксина срещу COVID-19?

-Интерес от страна на пациентите има. Звънят ми две групи пациенти. Едните работят в здравеопазването и първи трябва да бъдат имунизирани. Най-вече те се консултират дали да се запишат за имунизация, или не. Другите са възрастни хора над 65 години, които ще бъдат имунизирани на по-късен етап.

- С каква информация за ваксините разполагат общопрактикуващите лекари?

- За първата ваксина, която ще се прилага, сме се запознали с кратката характеристика на британската здравна служба. То е несъвсем приложимо за България, тъй като редът за имунизиране във Великобритания е много облекчен. Тяхното Министерство на здравеопазването е направило така, че да се улеснят и хората, и лекарите, които правят имунизациите. При нас редът е много затруднен. От административна гледна точка е много регулиран, с редица условия, забрани за имунизации и т.н. Затова във Великобритания, без да са задължителни имунизациите, имат по-висок процент имунизирани отколкото в България, където са задължителни. Ще трябва да изчакаме нашето министерство какви указания ще въведе.

Аз съм се записал за първата имунизация. От това, с което съм запознат от британската характеристика, противопоказанията са изключително малко. Наскоро нашумя повече алергичната реакция, но алергични реакции предизвикват всякакви лекарствени вещества – и хапчета, и ваксини, както и нелекарствени. Храните предизвикват тежки алергични реакции, също парфюми, дезодоранти, всякакви вещества.

Двамата колеги, които са проявили тежките алергични реакции, щом са имали в себе си адреналин, значи по принцип проявяват към много неща такива тежки странични реакции. Такива тежкостепенни алергии в България почти не се срещат. Те са характерни за северните народи. Така че това не би трябвало да е някаква пречка за нас. Естествено, както при всички ваксини, е доста спорно дали да се имунизират хората с потиснат имунитет. Не че ваксината ще ги увреди, но заради потиснатия имунитет няма да изградят антитела и няма да има полза от нея. Тоест, тази доза ще бъде изхабена. Въпреки това могат да се имунизират. Няма вреда за тях, тъй като няма жив вирус, който да им нанесе щета.

- На пациентите, които имат алергии, ще препоръчате ли да се имунизират?

- Разбира се, както и за останалите ваксинни. Останалите ваксини, които се провеждат по класическия метод, са много по-алергенни, тъй като там почти винаги участва яйчен белтък. И хората, които са алергични към яйца, могат да проявят алергия. Само че тези видове алергии са рядко срещани в България, те са изключения. Алергии към яйца в моята практика нямам. Едно детенце е с алергия към мляко и сирене, но при него е доста условно, тъй като един вид сирена яде, а друг вид – не. Повечето пациенти имат алергии към медикаменти. Случвало се е да има алергии към някои рибни продукти, раци, но това са единични случаи. Тези хора също ги имунизираме със стандартните ваксини, като в този случай се препоръчва да пият противоалергично лекарство, антихистаминово.

- Има ли групи, които на този етап няма да имунизирате?

- Докато не видим българския вариант на характеристиката на ваксината, не мога да отговоря. Зависи какво ще е записано в нея. Това е като общ принцип. Като технология на производство на ваксината не би трябвало да има противопоказания. Дори това, което самите производители на ваксината не препоръчват – тя да се прави на деца под 16 г. и бременни жени, не е защото е вредна за тях, а защото те не са я изследвали в тези групи.

Например противогрипната ваксина може да се прави на бременни и тя се прави. Изчаква се само да минат 4 месеца от началото на бременността.

- А хората, които са преболедували COVID-19?

- Не би трябвало да е пречка. Имаме опит в Пловдив с имунизациите против хепатит. През 2005-2006 г. имаше много тежка епидемия в няколко квартала в Пловдив от хепатит А. Изключително масово разпространение и тежко боледуване. Тогава инфекциозните болници бяха по-пълни и претоварени, отколкото сега от коронавируса. Дори епидемията излезе от кварталите, в които започна първоначално и се разпространи из целия град. Тогава Министерство на здравеопазването като противоепидемична мярка препоръча и осигури ваксини срещу хепатит А. И ние масово имунизирахме всички, без значение дали са боледували. Нито едно дете не прояви странични действия към ваксината. Нито едно дете не пострада от това, че е боледувало, а ние сме го имунизирали. Или че към момента на имунизацията е било с хрема или температура.

Това, което ви казах и за Великобритания – там се препоръчва да се отложи имунизацията, ако човек има температура над 38.5 градуса. Под тази температура може да се имунизира. До такава степен са разширени показанията.

В България противопоказания са фибрилните състояния. Фибрилно се води състоянието при температура над 38 градуса. Така че, ако човек има 37.5, също е безопасно да се имунизира. Това е за класическите ваксини. За тази срещу COVID-19 – ще видим как ще е. Но това, че някой е боледувал, не би трябвало да е проблем. Най-много да му се засили имунитетът и той да стане още по-траен.

- Ще може ли да се създаде организация, така че хората да бъдат ваксинирани в рамките на няколко дни, в които ваксините се извадят от хладилниците със специална температура?

- Да, може да се създаде. Правили сме го това нещо. Съвсем наскоро, след като ни дадоха противогрипните ваксини много късно, в рамките на седмица ги поставихме. Ние имаме връзка с нашите пациенти, тези масови имунизации ги практикуваме много често. Имаме много опит и можем да ги организираме. Тук вече е въпросът доколко министерството ще поеме снабдяването с ваксините. Сега докарването на ваксината до кабинета на лекаря се прави по два начина. За част от ваксините ние ходим до РЗИ и ги взимаме оттам с хладилни чанти. Другите ваксини, незадължителните, определени от министерството фирми ги докарват при нас с хладилни камиончета. Ако по този начин се организират, това ще е много по-добрият вариант. И няма да е проблем да направим списък и да поканим хората. Флаконите са с 5 дози, но тъй като самата спринцовка има мъртъв обем, тоест, количество, което изтегляш, но не можеш да поставиш, то си остава вътре в спринцовката, затова обичайно от 5-дозовите флакони се изкарват 3 дози реално приложими. Ако получим 5 флакона за 15 човека, можем предварително да раздадем часове на тези хора и да се направи имунизацията.

Това обаче ние трябва да го правим заедно с другата работа, която имаме, трябва да видим какви изисквания ще постави Министерство на здравеопазването за провеждане на имунизацията. Във Великобритания тяхното здравно министерство препоръча, след като се имунизира, пациентът  да седи 15 минути в кабинета или в чакалнята. Което направи така, че на практика целият график на лекарите да бъде зает с имунизирането и никой друг да не може да бъде прегледат. Затова там общопрактикуващите лекари спряха да правят имунизации. Ако и у нас въведат такова условие, ние също няма как да го изпълним. Защото няма кога да прегледаме останалите пациенти.

Всичко зависи от това дали министерството ще облекчи процеса на имунизиране, или ще го затрудни. По традиция в България се затруднява. И то се затруднява от презастраховане. Министерството така подготвя документите, които определят правилата за имунизиране, че то да не носи отговорност за евентуални странични действия. Прехвърля отговорността върху лекарите. И това всъщност кара лекарите в България да се въздържат да правят ваксинация. Няма логика в това аз като лекар да направя имунизация и за странични действия на самата ваксина пациентите да съдят мен. И Министерство на здравеопазването също да ме съди. Това е странично действие на ваксината, трябва да съдят производителя. Това ще се случи и с ваксината срещу коронавируса. В България традиционно се съдят лекари за странични действия, проявени от лекарства. И не само че министерството, което ми е наредило да правя имунизации, не застава зад гърба ми, за да ме защити, когато съм неправилно обвинен, ами то допълнително ме тормози с глоби, проверки, съдебни процеси и т.н. с цел да махне отговорността от себе си. Имунизационният процес в България се крепи на добрата воля на общопрактикуващите  лекари. Те трябва да имунизират въпреки пречките, които им създават не само антиваксиналните движения, но въпреки пречките, които им създава Министерство на здравеопазването.

Сдружението на общопрактикуващите  лекари няколко пъти предлага текстове, сега също сме предложили, които да облекчат процеса на имунизиране. Министерството обаче ги отхвърля.

- Какво предлагате?

- Те са много стъпки, свързани с промени на наредбите за имунизация. Едното е това, за което говорихме. Когато става въпрос за странични действия на ваксината, защо трябва да се тормози лекарят, а производителят на ваксината никой не го проверява? Също така предлагаме министерството да проведе информационна кампания. Ние имаме грижата индивидуално да уведомяваме пациентите и да ги съветваме кой да се имунизира. Но Министерство на здравеопазването трябва да организира информационна кампания. Достоверна научна информация за ваксините да има както по медиите, така и в интернет. Ако потърсите информация за ваксините в интернет, ще видите на първите 2-3 страници всички антиваксинални сайтове, които бълват какви ли не глупости срещу ваксините. Докато ако сме във Великобритания и там потърсите информация за ваксините, на първо място ще ви излязат няколко страници с достоверна информация от Министерство на здравеопазването. И това се прави по следния начин: Търсачките са рекламни и който плаща, неговата реклама излиза първа. Ако Министерство на здравеопазването плати на Google, неговите информации ще излизат на първо място. Само че министерството не иска да плаща. То иска с трици маймуни да лови.