Днес имаше заседание на Министерския съвет, предлагаме ви част от стенограмата, която касае пожара на тютюневите складове в Пловдив.

БОЙКО БОРИСОВ: Днес изпращаме най-добрите експерти за установяването на всички причини и какво се е случило. Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошаря, не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже. И се надявам, докато се води досъдебното производство, докрай да се разплетат всички възли, свързани с тези тютюневи складове – кое и как, по какъв начин е довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата, като се приватизират? И едва когато – надявам се в най-скоро време най-публично и прозрачно това да стане ясно, тогава и кметството, но най-вече Министерството на културата, понеже е в състава на кабинета, заедно с архитекти, с инженери да подготвите оттук нататък какво трябва да се направи.

От една страна, да не паднат да убият някой човек в един момент тези стени, които видях, че висят просто във въздуха. И ако се възстановяват – как да се възстановят по начин, че освен да са сигурни, и да се запази тази ценност. 

Така че, поработете по случая максимално ангажирано. 

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Мога ли да кажа нещо. 

БОЙКО БОРИСОВ: Заповядай! 

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Колеги, господин премиер, да кажа, че в този момент прокуратурата работи в Министерството на културата с Института за националните паметници на културата и, разбира се, нека прокуратурата да установи причините за палежа. 

Установено е кога е продаден паметникът. Паметникът е дарение от един богат българин на общината в Пловдив, имам предвид Тютюневия склад, като паметник на културата, но в годините на социализма това е било по някакъв начин иззето и е разпродадено по времето на управлението на тройната коалиция, по това време са продадени като частна собственост в притежание на „Пещера” и на италианеца. 

Разбира се, законът никъде не ги освобождава от отговорност, каквото и да се е случило. Дори да паднат паметниците на културата, те са длъжни по закон да ги възстановят във вида, в който са били. Това изисква законът. 

Така че това, което ще бъде позицията на министерството – всичко това, което беше съборено на 3 март, и сега, което изгоря, просто ще задължим стопаните, защото те са длъжни да обгрижват и да опазват собствеността си. Законът не ги освобождава от никакъв тип отговорност. Ще ви осведомим за всичко каквото има. 

В Паметниците на културата излезе документ, с който през 2010 година са постъпили проекти и документи за демонтиране, което означава събаряне и надграждане на още три етажа върху тези т.нар. складове. Това е проектът, имаме го и днес ще го пуснем в сайта, разбира се, след като поработят и прокуратурата, и Министерството на културата съвместно. 

Така, че е имало инвестиционни намерения, но за всичко това ще уведомим и обществеността и, разбира се, съответните органи. 

Благодаря. 

TrafficNews.bg