Денят за размисъл бе подменен с днешния. Резултатите от предсрочния парламентарен вот са вече налице, а картината на политическия живот придоби колеблива яснота.

Сериозната критика, която ПП „Има такъв народ“ получи от хората заради лаконичните изяви след 4 април, изглежда не е довела до чак толкова категорично разочарование за привържениците на новата формация.  На редовните избори тя изненада с 18% вот, а днес може да се похвали с още 6% преднина. Именно тази цифра я постави пред ГЕРБ, макар да води символично.

Борбата за минималните проценти, които на няколко пъти се местеха ту в полето на ИТН, ту в полето на ГЕРБ, измести фокуса от позицията на другите 3 партии. „Двете големи“ останаха да си разменят дузпи цял ден, а какво ще става оттук на сетне е също толкова непредсказуемо, колкото финала на европейското.

Така подхванахме майтапа, да оставим сериозното настрана. Позитивната тенденция, която забелязваме вече втори път, е нестихващото чувство за хумор на българина. То се прояви култово в деня след редовните избори, а днес за щастие разбираме, че не е заровено дълбоко.

Но докато на 5 април в шегите лайтмотив беше изненадващата поява на „Оркестър в парламента“ , то днес като че ли неговото място бе сигурно прието там и не събуди емоции. Това, което стана повод за проява за типичен балкански хумор обаче, се оказаха приоритетите, които водещата партия на Слави си постави.

„Подаване на заявления на членство на България в Европейската космическа агенция. Ще направим всичко възможно да имаме мъж и жена в НАСА, и към тях да се присъедини и северномакедонец“, думите на Трифонов отекнаха.

Макар идеята да се е зародила заради приноса и развитието на българската наука, предложението на партията бе разгледано по-скоро в стила „Тя всичката Мара втасала“. На моменти като критика, на други като жестока ирония – противоречиво бе посрещнато и предложението на ИТН за нов министър-председател.

 

Е, някакси темата за космонавтиката днес остана движеща сила за шегите в медийното пространство, затова TrafficNews събра някои от най-оригиналните коментари на едно място. Вижте ги:

"Слиза първа от ракетата другарката астронавтка Пена от българо-северномакедонската космическа епопея и на въпроса на журналистите какви са най-силните и впечатления по време на полета, тя отговаря: - Македонската наденица, ке умрам за нея!"

"Някой разбра ли кога ще е кастингът за астронавти? И дали след "Дельо войвода" ще изпратим в Космоса "Тайсън кючек"?", Катя Янева

"Мъск ще се сцепи от завист като види червеното ферари в кораба на първия българо-северомакедонски космически полет!", Владо Дончев 

"Бедний ми, беднийй, Минеков и Вежди, защо не умряхте при Гредетин? Сега, Саня.", Николай Бареков 

"Някой знае ли къде да кандидатствам за астронавт? Познавам и един желаещ македонец…", Христо Калинков

"Гърнето даже не е пукнато: Статуквото смени статуквото", Петър Краевски 

 

 

 

Дори поп-фолк певицата Андреа коментира публично предложението на ИТН за министър на културата в лицето на Станислава Армутлиева и написа:

„Ако това се случи, с музиката бяхме дотук“, гласи позицията на Андреа.