По някое време през нощта, когато нещата са поутихнали, полицията е влязла и е започнала да бие бежанците в Харманли. Влезли са във всички стаи и са били наред. Това съобщи в ефира на БТВ Лидия Стайкова, която показа снимки, изпратени и от нейни познати в лагера в Харманли.

Жената твърди, че хората, които са й изпратили снимките са от Афганистан.

По думите й условията в центъра са лоши. „Не всички хора в лагера имат собствени легла, нямат чаршафи, нямат отопление иу топла вода. Хранят ги по два пъти на ден. повечето нямат достъп до никаква медицинска помощ", твърди жената.

Лидия Стайкова твърди още, че по време на преговорите с Държавната агенция по бежанците им е било отговорено, че ще се обърне внимание на техните искания, в същото време друг преводач им е казал, че това е положението и да се примирят и да не надигат глас, защото ще пострадат.

"Младите момчета бягат от Афганистан, за да не бъдат привлечени за бойци от талибаните. Те гледат да напуснат страната и да останат, където и да било, затова семействата им ги пускат да избягат. Снощи е имало толкова уплашени хора, които са се криели под леглата в центъра. Заради това отношение към тях, те вече не искат да останат тук", казва още жената.

Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните прояви. Други 15 чужденци са задържани за повреждане на имуществото в лагера. Пострадали са 24 полицейски служители, минали са медицински преглед и са освободени.

От МВР припомнят, че след 20.00 часа снощи сред настанените в центъра възникнала спонтанна проява на недоволство. С цел възстановяване на реда, полицейските служители са използвали водно оръдие, халосни и гумени патрони и помощни средства.

В рамките на образуваните две досъдебни производства продължава работата по събиране на доказателства и разпити на свидетели.

Към момента обстановката в Регистрационно–приемателния център в Харманли е нормализирана и спокойна. 

TrafficNews.bg