Днес България скърби! Ден на национален траур е заради жертвите на трагедията в шуменското село Хитрино, където при взрив на влакова композиция с цистерни загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
 
В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние. 
 
В селото бе обявено бедствени положение и голяма част от жителите му бяха евакуирани заради операцията по изтеглянето на цистерните с опасни материали.
 
От две до три цистерни могат да бъдат източвани всяка нощ, когато е по-спокойно в селото, съобщи кметът на селото Нуридин Басри Исмаил пред БНР.
 
Той съобщи, че  двата румънски крана, които ще изтеглят цистерните от мястото, на което се намират в момента, се очаква да пристигнат още през първите дни на тази седмица.
 
Нуридин Басри каза, че е настоявал и ще продължава да настоява пред кризисния щаб, операцията да приключи възможно най-рано, за да могат хората да се приберат в Хитрино, да направят частичен ремонт на имотите си, тъй като синоптиците прогнозират много ниски температури за област Шумен още от утре. Днес, с разрешение на щаба, част от хората отново ще бъдат допуснати до населено то място, за да могат да си вземат документи, пари, лекарства и по-дебели дрехи заради очакваното застудяване.
 
Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.
 
Днес от 8.00 часа в ритуалната зала на Смядово ще се приемат помощи за пострадалите - пакетирани хранителни продукти, консерви и минерална вода.
 
От 9.30 часа пък в храм ”Свети Иван Рилски“ в Търговище и в джамията в града ще бъдат отслужени панахиди за загиналите и молитва за спасението на пострадалите хора в Хитрино.

Trafficnews.bg