Словесна атака във фейсбук се разигра между Николай Бареков и Анна Цолова, след като ексдепутатът обвини колеги журналисти за укриване на данъци, имотни измами и корупционни практики.

Свързаният с подобни престъпления и най-вече с източването на милиони от КТБ, Бареков е написал в профила си във Фейсбук, че е сезирал Главна прокуратура за „корупционни практики, укриване на доходи и пране на пари чрез закупуване на луксозни имоти“ от водещата в Нова ТВ Анна Цолова и подготвя подобни сигнали за водещите Антон Хекимян от БТВ, неговия продуцент Анна Тодорова и Виктор Николаев от Нова ТВ. 

Анна Цолова не му остана длъжна и веднага отреагира на обвиненията в личния си профил във фейсбук: 

"Както някой от вас са забелязали, в момента срещу мен се прави опит за публично омаскаряване с лъжи, измислици и доноси. Активирани слуги опитват да опетнят името ми. Бездънен цинизъм. Правят се грозни внушения, пращат се сигнали. Пишат се "статии" за мен, без нито веднъж да съм потърсена. Да пишеш и твърдиш, че някой пере пари или пък е продавал ниви в села и паланки, където никога не е ходил, без дори да го потърсиш, е една уродливост, която отдавна сме приели за норма. За всички клевети и лъжи по мой адрес вярвам, ще намеря справедливост в съда.

Преди това обаче целта е да бъда сплашена. На някого не му харесват въпросите, които задавам сутрин. Ако някой намери и стотинка несъответствие между доходите и разходите ми, ще му я подаря. А иначе ще си плащам вноските по кредита. Докато все още не се наказва от държавата притежанието на собствен дом. И ще продължа да си върша работата честно. Да си мисля ли, че в България честната журналистика е непоносима и невъзможна? Благодаря на Асоциацията на европейските журналисти!"

Асоциацията на Европейските журналисти също взе позиция по случая. Безкрайна наглост е формулирането на сигнал от лице, за което Националната агенция по приходите е установила, че не е подавал данъчна декларация за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., въпреки че е бил длъжен да го направи, пишат от Асоциацията. През 2014 година НАП постанови, че Бареков дължи над 35 хиляди лева данъци, заедно с лихвите. Ревизионният акт е потвърден на първа инстанция, предстои произнасянето на ВАС.

Съвсем наскоро от резюмето на обвинителния акт за източването на Корпоративна търговска банка стана ясно, че до Бареков и политическия му проект са стигнали над 25 милиона лева от фалиралата банка.

Асоциацията на европейските журналисти – България смята, че би било изключително неуместно, ако институциите започнат да оказват натиск върху журналисти, вследствие на сигнали от лицето Николай Бареков. Преди да започне каквато и да била проверка, е необходимо е много внимателно да се прецени, доколко тези сигнали изобщо съдържат конкретни данни за нарушения. Далеч по-важна задача на компетентните органи би трябвало да бъде търсенето на отговорност от Бареков за щетите, нанесени на данъкоплатците чрез невнасяне на данъци и евентуалното получаване на неправомерни средства от фалиралата банка.

Асоциацията на европейските журналисти – България смята въпроса за заплащането в медиите за изключително важени неведнъж е посочвала, че наличието на доходи в сивия сектор не се отразява добре на медийната среда. Държавата и собствениците на медии са длъжници на журналистите в това отношение. Всяко разследване, започнато срещу журналисти, след сигнали от компрометирани политици обаче, би граничило с репресия и неминуемо би предизвикало нашата остра реакция, включително и чрез сезиране на международните ни партньори.