Умираме да противопоставяме! В кръвта ни е. Противопоставиха се едни хора с увреждания срещу други хора с увреждания. Едни майки със зла участ застанаха срещу други майки - пак със зла участ. Представители на няколко различни животновъдни организации се противопоставиха помежду си. И това не е просто конфликт на интереси с привкус на идеологически напъни, това е манталитет.

Даже баба Дора успя да раздели нацията. След като някои я обявиха за мъртва, други решиха да покажат, че е жива. И отидоха в дома й с камера - хем да я снимат като доказателство, че за разлика от козичките й бабата си е жива и здрава, хем да й помогнат. Поне така твърдят. Това обаче предизвика нееднозначни реакции у българите, които си падат по противопоставянето.

"Аман с тая баба Дора!", първа изрева пловдивчанка.

"А ако това беше твоята баба?", попитаха я веднага.

"Много шум! Защо тази енергия не я вложихте да подкрепите майките на деца с уреждания?" 

Опа... Да си дойдем на думата. Баба Дора срещу майките... защо не?

"Стига с тази баба Дора бе, жената няма за нея си, вие отивате да ви посреща. Стига вече, дома й го обърнахте на туристическа атракция. Само за лайкове и гледания го правите", усъмни се млада българка.

"Никой от нас не ходи с празни ръце! Стояхме 24/7 там в Шарково, спахме по земята, по коли, в слами, върху сеното! Но вас ви нямаше, както ви няма и за майките на деца с увреждания!!!", не се дават от групичката, отишла на гости и публикувала видеото от къщата на баба Дора.

Преди дни омбудсманът ни Мая Манолова изрази надежда, че опитът на властта да действа на принципа "разделяй и владей" по казуса с майките няма да успее. Е, властта може и да не успее, но баба Дора...

Какво като женицата едва ли е чувала за великата стратегия на римските иператори: Divide et impera!