Нова телефонна измамна схема измислиха мошениците! Полицията предупреждава собствениците на смартфони за нея. Тя е изключително проста, но много опасна. Засега е плъзнала най-вече в Америка, но се придвижва и към нас. В какво се състои? Обажда ви се непознат номер и някой отсреща ви пита: "Чуваш ли ме?". Какво бихте отговорили логично? "Да", нали? Но не го правете в никакъв случай! Вижте защо.

Мошеникът отсреща използва вашето "да" в дейността на кредитна карта с глас потвърждение. Сюзан Грант, директор на защита на потребителите към Федерацията на потребителите Америка, обяснява: "Това "да" по този начин дава зелена светлина на определена дейност. Мнозина смятат, че е грубо, но най-добрата стратегия в тази ситуация е да се затвори ". 

Измамниците могат да използват и други общи въпроси, които предполагат, че отговорът е "да": "Плащате ли си сметките?" Или "Собственик ли сте на имот?". И т.н., и т.н.

Така че - пазете се от измами. Не отговаряйте на непознати номера. Не давайте лична информация по телефона. Не потвърждавайте номера на телефона. Не отговаряйте на въпроси по телефона, съветва За жената. Ако ви се обадят от подозрителен номер, затворете и незабавно се свържете с полицията. Ако вече сте получили подобни разговори, не забравяйте да проверите банковите си сметки.