Изминаха 15 години от атентата, отнел живота на петима български войници в Кербала. На 27 декември 2003 година камион-бомба нахлува в база "Индия", охранявана от нашите момчета. Резултатът - 27 ранени и петима, които така и не се завърнаха у дома. 

По обяд на този ден преди 15 години камион-цистерна навлиза в периметъра на базата. От охранителните вишки веднага започва стрелба с картечници, при която е ранен един от намиращите се в кабината на камиона. По това време в базата се намира екип на Спецчастите от BUSOF. Те поемат охраната на базата, а двама снайперисти успяват да застрелят останалите живи в камионната кабина след картечния залп. 

Базата е подложена на масиран автоматичен обстрел и стрелба с РПГ и минохвъргачки.  Снайперистите докладват за наличие на огромен брой артилерийски снаряди във вътрешността на цистерната, които се виждат през липсващия ѝ капак. Последвалият взрив най-вероятно е активиран дистанционно.

На този ден загиват майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров, офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров. Войниците са посмъртно произведени в тези звания. Освен тях загиват двама тайландски войници, седем полицаи от Ирак и петима цивилни. Ранени са над 160 униформени и граждани. 

Знае се, че по време на атентата е престояло изнасяне от българската база. Малко след трагедията войниците са преместени в база "Кило". През 2005 година момчетата се прибират в родината. По същото време в поделението на 68-ма бригада "Специални сили" започва строеж на храм в памет на всички загинали от състава на елитното поделение. Решава се параклисът да носи името на свети Йоан Рилски Чудотворец – закрилник на българския народ.

30 декември 2003 година е обявен за ден на национален траур. На всяка годиншнина от кървавия атентат се отдава почит на загиналите войници в Пловдив, Карлово и още много български градове. Понастоящем жертвите на мисиите ни в Ирак са 13.

Снимка: Архив