10-годишният Виктор Шаовчев реши 25 задачи наум и се върна с медал. При това в конкуренция с още 760 деца, съобщава "Нова телевизия". „На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва Виктор Шаовчев.

След 18 часа във въздуха, изпълнен с очаквания и с празен стомах, Виктор отива да прави това, което умее най-добре - да смята. Не предполага обаче, че за разлика от другите състезатели, ще му се наложи да го прави наум. „Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: „Нямах листове”.

Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал поне бронз”, разказва Силвия, майката на Виктор.

А любовта на Виктор към математиката идва случайно - вдъхновява го сестра му Мила. „В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите”, разказва още Виктор.

Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци. Пътят до Сингапур обаче се оказва дълъг. Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в Олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства. На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg