Днес най-прекрасното създание в света става на 1 годинка! Малкото човече, което преди точно една година се появи на бял свят със своите цели 49 сантиметра, вече е „голямо”. Вече пристъпва, бърбори, залива се от смях, даже се сърди… Моята внучка!

Знаех, че ще е хубаво, много хубаво. Но не си представях, че сутрините ми няма да бъдат пълни, ако случайно внучката ми се „успи” и тръгна на работа, без да съм я гушнала за „добро утро”.  Че вечерите ми ще са празни, ако окъснея, и тя вече е заспала… В някакъв момент започнах да си задавам въпроса: А как съм живяла досега без нея?

Всяка баба ще ви го каже – няма такава радост! Несравнимо е, няма как да обясниш защо всичко около теб ти се струва по-чисто, по-невинно, по-крехко, по-истинско. Че дребните дрязги, които преди са те разтрепервали, сега ти се струват смешни. Че всяка болка – чужда, на хора, които не познаваш, на животни, които са нечии, и особено на деца – някъде по света, става твоя болка. Стиска те за гърлото, тайно плюеш в пазвата си и се опитваш да изгониш страховете си. И да потиснеш гнева си към… възрастните.

На тях – на възрастните, искам да кажа: Ако не знаете как да обичате, ако сте забравили какво е да си дете и ако дори само за миг сте си помислили, че детето ви е длъжно… тогава по-добре се откажете – децата не са за вас! Никое дете на света не заслужава киселата ви физиономия, гневните ви изблици или вменяването на вина. Всяко малко същество заслужава да бъде подкрепяно и уважавано. Всяка детска мечта или фантазия трябва да бъде поне изслушана.   

Ако не осъзнавате, че детето ви е истинска благословия, защо ви е тогава то?

По-рано си мислех, че жените, които не искат да стават майки, са егоисти. Вече не го мисля. Те просто постъпват разумно. Няма как да се чувстват привилегировани да бъдат част от това благословено чудо, което всяка секунда, години наред, ще се случва пред очите им. Просто не са устроени така. Затова няма и смисъл да мъчат себе си и да объркват мъничкото човече. Наистина!

А сега гледам личицето на моята малка голяма внучка и си мисля, че има нещо символично в това, че се роди точно в Деня на християнското семейство. Защото няма нищо по-хубаво от това едно дете да расте желано и обичано в семейство. 

Честит рожден ден, съкровище!