"Този лош сън рано или късно ще свърши, но това което има да теглим като държава и народ тепърва ни предстои". Това заяви Бойко Борисов по време на предизборна среща с актива на партия ГЕРБ, която се провежда в зала „Сила” в Пловдив. Днешната дата не е случайна – навършва се една година от ареста на бившия премиер.

„Отдадохме твърде голямо значение на днешния ден. Аз съм простил на враговете, но няма да забравя. Успяха да успят две години българите и сега като се събуждат, гледат, че парите им ги няма. Имаме куп регулатори, които трябва да спрат спекулата и ние ще го направим. Кое наложи в България да се вдигне инфлацията – това, че се договориха и вдигнаха цените на нафтата и бензина и това стана преди войната. Това доведе до хиперинфлацията, в която сме в момента. С много сериозна медийна подкрепа, всичко това се замете, но българинът много мрази да му бъркат в джоба”, каза още Бойко Борисов.

„Много неща сме направили за Пловдив – ВиК,  пречиствателни станции, стадиони, спортни зали. Не успяхме да завършим Околовръстното, а щяхме. Околовръстното на изток, сега щеше да е готово, да има Пловдив цял околовръстен пръстен, така както е пътят Пловдив-Асеновград, но за две години нищо не беше направено. Надявам се и стадионите да станат готови, защото на Пловдив съм им обещал финал за Суперкупата и ще я имат”, каза лидерът на партията.

Той категорично заяви, че трябва да се подкрепи Украйна, както и да се работи за подобряването на отношенията между Сърбия и Косово, както и между Турция и Гърция.

„Можеш да правиш външна политика, само когато си силен и в държавата си"

„Ако ние продължим с тази омраза и след 2-ри април нищо добро не очаква народа. На оойто му е мил народът, трябва да жертва партийното си его, за да има редовно правителство. То няма да е стабилно заради бюджета, но все пак трябва да се приемат някои закони”, коментира още Борисов.

Той бе категоричен, че управление без участие на ГЕРБ не може да има и какъвто и да е натиск да има върху него той няма да подпише „празен чек”.

В залата има над 4000 души, сред които са всички водачи на листи на ГЕРБ и евродепутатите Александър  Йорданов, Емил Радев и Андрей Новаков, както и  бившата шефка на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и пловдивски районни кметове и кандидат-депутати.

Конгресът бе открит от Тома Биков, който поздрави присъстващите със: „Здравейте, победители, надявам се Кирил Петков и Асен Василев, които днес са в Пловдив да ни чуят и да разберат, че вече са загубили”.

За ареста преди година припомни бившият председател на народното събрание Вежди Рашидов.

„На този ден преди година аз седях пред едно следствие и мръзнех. Заради неправдата и защото си обичам лидера и подкрепям партията. Това беше унижение, а кои имат тази страст да унижават – слабите. Тогава разбрах, че имам изключителен лидер, който е страховит за другите с таланта и амбицията си”, каза Рашидов.

Евродепутатът Андрей Новаков  определи случващото се през последните две години като гражданска война и подчерта, че в такова време е много важно на кой ще се опреш и кой ще извади „каруцата от калта” , като именно Борисов е доказал, че може да направи това.

„Най-лошото, което се случи през последните две години са систематичните усилия да бъде унищожена една партия. Това не се е случвало никога в демократичната история на България. След няколко вота в България не се случи нищо. Ние не сме против промяната, но ако тя е за лошо, ние не я харесваме, това е регресия и разпад. Пътят напред не е лесен, но ние знаем посоката и кой ще води, защото сме го правили повече от веднъж”, заяви Томислав Дончев.

Бойко Борисов представи част от младежката организация на партията и ги покани да застанат най-отпред в залата.

„ГЕРБ възпита и една нова млада армия, която е гарант, че никой не може да ни изчегърта. Те са по-млади и красиви от промяната. Ако направя конкурс ще го спечелят”, коментира Борисов.