В първите часове на изборния ден у нас  няма данни за секции, които не са отворили врати. Това стана ясно на първото заседание на ЦИК за деня. В някои секции са решили да направят бързи тестове за COVID-19. Членовете им, които са дали положителен резултат, са били своевременно отстранени и заменени с други, предаде Нова.

"Към 10:30 часа има постъпили една жалба и 6 сигнала". Това съобщи на първия брифинг за деня говорителят на ЦИК Росица Матева. Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември и е сменена с решение на ЦИК, която е потвърдила решението на РИК - Смолян. Има  няколко сигнала за нарушаване на избирателни права. Избирател е подал заявление, че ще гласува извън страната на 14 ноември и е бил изваден от избирателните списъци за текущия вот. Тези избиратели обаче сега са успели да гласуват. "Има и сигнал за предизборна агитация, който обаче не е разгледан", посочи Матева.

В съботния ден 6 машини не са стартирали работа, и ЦИК е взело решение да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. "Общо 15 устройства не работят към момента в цялата страна", допълни Матева. "Едната от машините е била с изтощена батерия. В друга секция пък изчезнаха всички карти за гласуване", подчерта тя.

Има една цяла община в България, където няма нито един карантиниран, и подвижната секция е била премахната. В 25-и избирателен район в София има секция, която е преминала към гласуване с хартиена бюлетина, заради повреда на машината. Секция в Русе също минава към вот на хартия, тъй като всички смарткарти на устройството за гласуване са повредени.

Има проблем с четири секции в чужбина - в Австралия, САЩ и Нова Зеландия, където не достигнаха нито машини, нито бюлетини заради недостатъчното време между двата избора и голямата дистанция. ЦИК взе решение да изпрати електронен образец на бюлетините, за да могат сънародниците ни зад граница да гласуват по този начин.

В деня на изборите агитацията е забранена. В деня на вота ще бъде следена и избирателната активност.