Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг, след като  изнесоха първите резултати от социологическите агенции. Той благодари на всички техни симпатизанти, които са гласували въпреки тоталният тормоз, който бе наложен върху тях и истинско насилие от цялата администрация на Радев.

„Това най-ниската избирателна активност. Това показва тоталното несправяне с провеждане на изборите на този кабинет. Нямаше место, където да не дебаркират машини, възрастна жена я гони полиция,а тя яде бюлетината. Това ще влезе в историята. И този път сценарият от предишните избори се повтаря –всички социологически агенции даваха преднина на ГЕРБ, в последния момент започна да се стопява.  Преди бяха ИТН, сега са ПП. Това, което имаме към момента е, че сме първа политическа сила, но това няма никакво значение. Възторгът, в който изпадат колеги от класирането си, моят прочит е друг. Народът успя да изгони мутрите от парламента, вместо да идват, те си тръгват.Влиза „Възраждане”, също трябва да им говори много”, каза Борисов. Той допълни, че истински съжалява Христо Иванов и Атанас, Атанасов, тъй като не заслужавали такава съдба.

„Тамън се засилят и дойде някой ги предваря. Доста обидно. Имаше претенциите най-знаещият и можещият, а неблагодарният български народ да те отреди до „Възраждане””, каза Борисов.  По думите му резултатите и на ИТН също показват  колко са чувствителни българите към безотговорността, а правителство е можело да се направи с първия мандат, а половин милиард е нямало нужда се харчат за изборите.

„Дали сме първи, с фотофиниш – втори – няма значение. Трябва да се сформира правителство и стабилно мнозинство. Ще продължим да се държим отговорно – смяната на една прическа и цветовете на косата не значи промяна, а подмяна. Този парламент ще е по-скучен, защото няма основни говорители, носиха ми ковчега, и ми висяха пред къщата, не мога да не се зарадвам, че ще са на площада. Така е решил народът”, каза Борисов.

Той заяви, че  от администрацията ще броят още няколко дни, за да ги изкарат втори, по същия начин, както през лятото.

„Длъжни сме да предложим правителство, ако сме първа политическа сила. Длъжни сме заради нашите избиратели. Логиката е първият да покани втория, третия, четвъртия… както го е направил народът”, каза Борисов. Той заяви, че е работил два пъти в коалиция в две правителства и това било едно от най-трудните неща.

Борисов заяви, че няма да се подаде оставката като лидер на ГЕРБ, за да направи удоволствие на другите. Също така каза, че този път вероятно ще остане в парламента като народен представител.