По прогнози на синоптиците днес е последният що-годе топъл ден с температури около 15 градуса. Втората половина на месеца ще започне със захлаждане и валежи от дъжд.

До края на седмицата ще бъде облачно и дъждовно, заради циклон, а от понеделник – 20 ноември и ще застудее, като се очаква тогава максималните температури да бъдат около 5 градуса над нулата.

В сряда – 15 ноември, температурите ще се понижат и ще бъдат около 8-10 градуса, ще започнат валежи от дъжд, които с прекъсвания ще продължат до неделя. Все още сутрешните температури ще бъдат положителни – до около 7-8 градуса.

В четвъртък – 16 ноември, облаците ще се задържат над нашата страна, както и преваляванията. Температурите още малко ще се понижат.

В петък – 17 ноември, съществена промяна на времето не се очаква – облачно и дъждовно с прекъсвания. През почивните дни отново на места ще превали, дневните температури остават около 10 градуса. 

Междувременно зимата вече дойде в Западните Балкани - в босненската столица Сараево вече падна първият за сезона сняг, а метеоролозите предупреждават, че се очакват по-силни валежи. В столицата и повечето райони на Босна и Херцеговина е обявен жълт код. През нощта температурата в Сараево падна под нулата, а тази сутрин е 2 градуса. През следващите дни се очаква снеговалеж в повечето части на страната, прогнозите са за снежната покривка от 5-15 сантиметра.

Европейската метеорологична агенция обяви червен код за Черна гора поради очаквания поройни дъждове, силни ветрове и гръмотевични бури.

Първият по-силен сняг, който засегна голямата част от Словения, създаде проблеми с трафика, особено по магистралата Любляна-Копер. Поради силната буря и снега в ранните часове на сутринта беше регистрирано прекъсване на тока по крайбрежието, където няколко хиляди потребители останаха без ток.

Поради препълване на по-малки речни корита имаше наводнения в някои места в западната част на страната.

Снегът в Хърватия също създава проблеми с трафика. Поради силните ветрове бяха спрени фериботните линии. Проблеми по пътищата създават снежните бури, мокрите и хлъзгави пътища.

В Сърбия е предимно облачно и студено време с дъжд. В планинските райони в югозападната част на страната се очакват снеговалежи. 

Ураганът "Евридика" връхлетя Гърция и предизвика хаос в много райони на страната. Стихията тръгна от йонийското крайбрежие и продължи през Пелопонес към източните егейски острови. 

57-годишен британски турист е загинал на остров Корфу, след като колата му е била отнесена от придошлите води. 

Проливните дъждове предизвикаха наводнения в северната част на Пелопонес и заляха големи обработваеми площи. 

Сериозни щети са нанесени е източноегейския остров Сими, където придошлите води са отнесли в морето десетки автомобили.  На острова са пристигнали подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за да разчистват пътища и да изпомват събралите се води.

Гръцките синоптици бяха предупредили, че в края на работната седмица времето отново ще се влоши. Очаква се интензивни валежи и бури да се изсипят над голяма част от страната и по-специално в района на Тесалия и централната част на гръцка Македония. 

Силна буря рани 25 души и нанесе големи поражения в турския окръг Анталия снощи.

По време на бурята се извил смерч, заваляла градушка с големина колкото орех, информира БТА.  

Бурята поразила селищата Каш, Финика, Демре и Кумлуджа. Стотици парници с насаждения били разрушени и повлечени в морето. Поразени са и жилища. Има прекъсвания в електрозахранването, което от снощи насам все още не е напълно възстановено. 

Валията на Анталия Караоглу съобщи, че са пострадали 25 души, които са получили медицинска помощ. Двайсет и трима са изписани, двама остават в болница.