Коридорите и фоайетата на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив се препълниха от желаещи да превземат музикалната сцена на България. Над 200 потенциални и реални дарования минаха до обяд на кастинга на тв предаване „Гласът на България“ на бТВ, съобщиха организаторите.

„Ще правим изслушвания, докато има кандидати“, заяви член на екипа. Журито на кастинга приема бъдещите звезди на няколко етапа – събеседване и прослушване. Всеки от певците и музикантите трябва да изпълни три песни – бърза, бавна и българска, съобщава PlovdivTime.bg.

След явилите се на прослушването се срещат всякакви образи – преобладават учениците над 14-годишна възраст. Но се срещат и пенсионери, копнеещи да подарят на света своя гений. Жанровете също са богато представени – от народния фолклор и ромската музика до джаза и оперното пеене.

Някои от участниците се измерват с поглед конкуренцията, убеждавайки се в собственото си превъзходство.  Други съсредоточено гледат в една точка или в екраните на телефоните си. Сценичната треска се отразява по-добре на други – запознават се помежду си, започват тихичко да пеят и танцуват по коридорите. Трети са залепили ухо до вратата и подслушват песните на другите участници. Четвърти се колебаят дали да се запишат за участие.

Сред кандидатите за „Гласът на България“ е и един от обещаващите пловдивски таланти - Петър Бечев. Десетокласникът е солист на Арт Войс Център, чиито млади дарования плениха националната публика в последните години – звездите на X Factor – квартетът 4 Magic и джаз принцесата Мирослава Тодорова, българската представителка в миналогодишната детска „Евровизия“ Лидия Ганева,  очарователната Даниела Пирянкова – в „Шоуто на Слави“.

Родителите на Петър - Веселина и Светослав, също дойдоха в Дома на културата да го подкрепят. „Петър е изключително музикален от най-ранна детска възраст. Когато му запявах люлчини песни, той ми казваше: „Мамо, моля те, спри да пееш“, смее се Веселина.

Тя допълва, че преди да започне училище нейният син дотолкова се унесъл в песните, че тя се притеснила, че няма да му остане време за училище. „От 6-годишна възраст го обучава Руми Иванова – изтъкнатият вокален педагог на Арт Войс Център.  Вече 11 години той расне под нейното крило“, разказва майката.

Петър изпълни на кастинга на „Гласът на България“ два от известните шлагери на Майкъл Бубле – „Everything“ и „Save the last dance for me“. Тези песни са негова запазена марка. Веднъж в Капана ни срещна джаз певицата Мирослава Кацарова и каза на Петър, че той е българският Майкъл Бубле и трябва да се развива в тази насока“, отбелязва Веселина.

Десетокласникът направи огромно впечатление и най-опитните джазмени под тепетата – Биг Бенд Пловдив го взе за свой солист, а диригентът Николай Гешев призова слушателите внимателно да следят кариерата на Петър Бечев, тъй като го очаква звездно бъдеще.