Неспазване на епидемичните мерки са довели до увеличение на болните от COVID-19 у нас. Това заяви в ефира на НоваТв министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Хората не спазват мерките – да се спазва дистанция, да се носят маски на зарито и да има дезинфекция. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него. Неносенето на маска е прищявка”, каза министърът.

Той съобщи, че през следващата седмица ще се издаде заповед с която карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни.

„След 10-тия ден може да се открият следи от коронавирус, но болният не е заразен. Това сочат редица проучвания на световни лидери в здравеопазването”, категоричен е министърът.

Той опроверга и слуховете, че броя на болните е свързан с учениците.

„Броят на болните деца  е по-нисък от средния брой на тестовете в страната. Не може да кажем, че увеличението на заболелите е свързано с учениците. Дори сме категорични, че не е така. Не се спазват мерките, това е причината за повишение на заболелите. Ще засилим контрола. Маските ще се насят във всяко едно закрито пространство”, каза още Ангелов, който даде пример Пловдив за адекватната борба със заразата.

В Пловдив ситуацията е под контрол, благодарение на частните болници, които се включиха в борбата с COVID – 19. Това заяви още проф. Костадин Ангелов.

Той бе категоричен, че няма да се затварят градове.

„И към този момент сме категорични – няма да затваряме училищата”, допълни Ангелов.