Целта на връщането на брифингите на националния оперативен щаб относно коронавируса за да бъде информирано обществото и да се избегнат фалшивите новини.

„Искаме до хората да достига истината, а не спекулацията. Идеята е до хората да не се разпространява фалшива информация, като това, че се връщат КПП-тата, купуваме руски ваксини и т.н“, това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред БТВ.

Той заяви, че именно той ще бъде един от хората, който ще изнася информация.

„Министърът здравеопазването и представители на оперативния щаб ще излизат на брифингите, ще се редуваме в зависимост от възможностите на останалите членове.  Брифингите ще бъдат в четвъртък от 10 или 10. 30, като в залата ще се допускат журналисти“, коментира още Ангелов.

Според него към момента няма нужда от втърдяване на мерките.

„Към настоящия момент ситуацията в България е под контрол и у нас няма здравна криза. Ние сме на 26-то място от 29 страни, абсолютно контролирана е ситуацията и хората могат да бъдат спокойни.  В настоящият момент повишаването на болните не е проблем, за да се направи заключение трябва да минат две седмици .Нямаме притеснение и относно ситуацията в училищата. Ние четем цялата информация в света и взимаме решения в полза на българските граждани. Нашите решения се взимат заради комплексни причини“, заяви професорът.

Той категорично отхвърли връщането на КПП-тата. Като добави още, че не се планува затваряне на бизнеси, както и връщане на учениците към онлайн форма на обучение.

„За десети път го казвам КПП-та в настоящия момент не са обсъждана мярка. Цифрите са такива, че те не изискват втърдяване на мерките. Те ще останат такива до момента, в който не се налага това“, категоричен бе той.

Здравният министър коментира и темата за апаратите и продажба на лекарства. Той заяви, че здравното министерство е разгледало инвестиционният проект и е дало предписания относно него, като експертите са изразили притеснение по отношение на разписаните механизми.

„Такъв тип апарати може да има само тогава, когато се продават лекарства, изписани без рецепта и тяхната употреба няма да засяга живота и здравето на хората. Такава практика съществува в света“, каза Ангелов.

Той заяви, че тепърва тази инвестиция ще бъде разгледана и обсъждана. Според него такъв тип апарати биха помогнали с проблема в малките населени места, където няма аптеки.