Пътници от цял автобус, прибиращи се от Гърция, са поставени под карантина, въпреки че са представили отрицателни тестове за COVID-19. Всички тестове са били направени 24 часа преди пътуването, но въпреки това не са признати на границата.

На 24 май около 4 часа сутринта на граничен пункт "Кулата - Промахон" пристига автобус, който пътува от Атина към София. Всички пътници са представили отрицателни тестове за COVID-19, но въпреки това са поставени под карантина. Оплакват се и от грубото и арогантно поведение на служителката на РЗИ-Благоевград, която ги поставя под карантина, но не им обяснява защо.

Така хората се е наложило да си направят още един PCR тест, след като са влезли в страната или да останат под принудителна 10-дневна карантина.

Според офис мениджърът на фирмата превозвач Tourist Service Борислава Кирилова за тях е абсурдно и неясно защо пътниците от автобуса са карантинирани.

Кирилова заяви пред БНТ, че те са имали тестове от различни лаборатории. Включително и от лаборатория в Атина, с която превозвачът работи.

Всеки пътник сам избира къде да направи теста си. РЗИ трябва да обясни защо са карантинирани хората, смятат от фирмата. Пътниците не са били организирани в екскурзия, а просто пътуват по линията на превозвача София - Атина - София.

БНТ многократно се опита да се свърже с РЗИ в Благоевград. Директорът д-р Калоян Калоянов отказа да застане пред камерата ни, но в телефонен разговор заяви, че всъщност от 19 май е в сила нова заповед на здравния министър, която е публикувана и на сайта на здравното министерство. Там е упоменато кои тестове и на кой производител вече се признават на влизане в страната ни. Ако ви предстои пътуване извън страната и бързо прибиране, задължително проверете тази информация.