Заразата в Центъра по спешна медицинска помощ в Пазарджик е внесена отвън. Това е станало ясно след проведеното проучване на контактните лица на първите заразени шофьори в центъра, стана ясно по време на извънреден брифинг в града, на който присъства министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От направените вчера 30 проби, се е установила още една положителна. Става въпрос за медицинска сестра. Така към момента заразените са 11.

Pдравният министър увери, че в болницата в града няма недостиг на легла. Осигурени са и всички предпазни средства – облекла за персонала и дезинфектанти.

На втория етаж на лечебното заведение е разкрито отделение за пациенти с COVID-19, като за целта е преместено Неврологичното отделение. Отделно в ОАИЛ има 12 легла за пациенти с коронавирус, нуждаещи се от белодробна вентилация. От областта са командировани лекари и в момента няма недостиг на персонал.

„Организацията е много добро ниво. Няма опасност за работещите в болницата и филиала за спешна медицинска помощ. Той ще продължи да работи, без да прекъсва дейността си”, увери проф. Ангелов.

Той благодари на всички, които денонощно работят в битката с коронавируса. „Благодарение на вас ние ще спечелим тази битка”, каза министърът.

Проф. Ангелов обясни, че са нужни близо 40 милиона лева до края на годината за медиците от Спешна помощ.

„Средствата ще бъда отделени от преструктуриране на европейски фондове, които са налични в България в момента. Хората на първа линия, които са в пряк контакт с пациентите, ще получат по 1000 лева”, добави той.

 

Изследват всички в Спешна помощ в Пазарджик, заради 6 заразени с коронавирус служителиТе са лекар, двама специалисти по здравни грижи, санитар и шофьори на линейки

Министърът на здравеопазването с визита в Пазарджик днесПоводът за посещението на проф. Костадин Ангелов са шестте положителни проби в Спешна помощ