Първото състезание за 2015 година на спортна база „Тракиец” край Житница ще бъде днес. Началото на спортния календар не е избрано случайно, тъй като в този ден се отдава почит на Свети Тодор, който пък се възприема според българските обичаи като покровител на ездачите на коне. Ако на други места в този ден се правят конски кошии,то домакините залагат на класическия спорт-паркура, тъй като модерната база предразполага за това. Състезанията ще започнат в 11 часа, като организаторите предвиждат 4 паркура. Най-високите препятствия ще бъдат с височина от 120 сантиметра. В надпреварата на т.нар. „конски Великден” ще участват състезатели от отбора-домакин СК „Тракиец” и други ездачи, сред които и професионалисти и медалисти от национални и международни състезания. 

Негови експерти ще имат изнесен щанд на открито и по време на почивките ще запознаят публиката с възможностите за кандидатстване по европейските програми.

Тази година конната база край Житница ще приеме общо 8 състезания-открити турнири и кръгове от националната купа. Една от надпреварите е с международно значение.

Достъпът на Тодоровден е свободен за всички, които пожелаят да се насладят на конния спорт.