Започват ремонтните дейности по възстановяването на Жълтото училище в Пловдив.

Официалният старт ще бъде даден на 2 ноември, четвъртък, от 12.00 часа. Това слага успешен край на дългогодишните усилия на ръководството на висшето учебно заведение, съвместно с община Пловдив и правителството да осъществят ремонта на паметника на културата от първостепенно национално значение. Според подписания договор с изпълнителя дейностите по възстановяването на сградата трябва да продължат 190 дни.

Ремонтът е финансиран с 1 млн. и 100 хил. лв, отпуснати с решение на Министерския съвет от 7.12. 2016 г., 100 000 лева от община Пловдив и средства, събрани от висшето училище чрез организирането на благотворителни концерти с участието на възпитаниците на АМТИИ Теодосий Спасов, Васко Василев и др.

Жълтото училище е построено през 1868 г. с пари, събрани от българската общност в Пловдив. Преди Освобождението в него са учили патриархът на българската литература Иван Вазов и революционни дейци на Априлското въстание, а в по-късен период възпитаници на училището  са били Александър Теодоров-Балан, Димчо Дебелянов, Константин Стоилов и др.

Днес Жълтото училище е част от сградния фонд на АМТИИ и е в окаяно състояние, което поставяше под въпрос сигурността на студентите при провеждането на учебните занятия. Стените на стаите бяха подпрени с ЖП-релси, а по коридорите имаше забрани студентите да се движат на групи.