Над 350 – 360 пъти над нормата е било замърсяването на водата на река Марица край Хасково, където след водопой умряха 29 крави. Има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот. Това съобщиха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на околната среда Емил Димитров по време на извънреден брифинг тази сутрин в Хасково.

Към момента 51 населени места са без вода, като днес се очаква да бъде пусната вода в част от тях, но министрите изрично предупредиха, че тя е само за битови нужди и не става нито за пиене, нито за готвене.

„В момента се изследват всички водоизточници в района, за да сме сигурни, че няма замърсяване. Извършват се процесионално-следствени действия и се разследва причините за замърсяване. Разследва се предприятието, което е в близост, тъй като то произвежда торове, а във водата са намерени именно частици торове. Те не влияят на рибата. Предстои досъдебно производство Огромни биха били санкциите, в случай, че се докаже, че имено това предприятие е виновно, тъй като ние носим отговорност за опазването на околната среда“, заяви Емил Димитров.

„Ще бъде раздадена вода на хората в периода, в който няма да има вода за пиене. Чакаме междинни резултати от изворите, очертани в червено. Нека хората да знаят, че водата няма да е толкова бистра. Има възможност заради овишаване на на лягането да имаме аварии. Да обобщя Райново, Злато поле и Брод ще бъдат пуснати. Тогава Димитровград ще бъде захранен с вода“, каза Костадин Ангелов.