Взетите вчера от северния колектор на "Неохим" АД" в река Марица установили превишаване на нормите на няколко вещества, в пъти над нормата. Околло 358 пъти над нормите са нивата на азот нитритен, на азот нитратен - около 10 пъти, на амониев азот - около 2 пъти, на показателя електропроводимост - около 2 пъти,  а на химично потребление на кислород -  около 2,2.

Както вече стана ясно, в колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил животните. Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят, съобщи вчера министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той заяви, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод "Неохим", откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води. 

Измерените стойности в река Марица след заустването на северния колектор на „Неохим“ са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, показват резултатите. Това се дължи на разреждането на водата. В пункта до моста за Стара Загора в Свиленград път е констатирано превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти  и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район ще продължи да извършва пробовземания и анализи по поречието на река Марица.