Тридесет кладенци по поречието на Марица са затворени, като най-близкият се намира на 15 км от реката. Предстои да бъдет взети проби както от кладенците, така и от крайния потребител. Едва след като излязат резултатите, ще бъде възстановено водоподаването в 48 населени места.

"Осигуряваме вода с водоноски. Предстои да проведем разговори с БЧК, за да видим какви са наличностите на вода", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той обясни, че няма опасност за здравето и живота на хората. 

Припомняме, че водата бе спряна, след като 29 крави се отровиха вчера. 

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

На заседанието на кризисния щаб бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград "Неохим" Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.