Втора игла на Pfizer се пази за всеки ваксиниран, призовават хората да предупреждават, ако няма да се явят

Във всички РЗИ-та у нас са обезпечени вторите игли на ваксините Pfizer. Тези заделени ваксини са поставени във фризери за съхранение. Проблемите, които могат да възникнат при втората ваксинация, е някой да не дойде. Именно това е станало причина да има върнати хора, дошли за втора игла.

„Не са върнати, а са отложени. Самият ваксинационен процес е двуполюсен процес. Търси се взаимна отговорност и от лекаря и пациента. Основната цел на РЗИ-тата е да няма бракувана доза. Една част от хората не идват в подходящия ден от картона си. Не са много тези случаи, но все пак ги има. Призовавам всички внимателно да следят датата, на която трябва да получат втора доза. Ако има проблем, нека той бъде споделен с лекаря, направил първата ваксинация, а не самоволно да не се явяват. Ваксинационният пункт трябва да знае ще има ли 10 души или не“, посочи директорът на РЗИ.

„Готовността на цялата лечебна мрежа показа своята ефективност. За по-малко от седмица от 9000 стигнахме 20 000 ваксинирани на ден. Защо затварят пунктовете? Поради изчерпване на ваксината. Всеки флакон е за 10 дози и ако не дойдат 3-ма - 3 дози трябват да се хвърлят, вместо това се прави нова група от 10 души, които да получат всички дози“, разясни още той.

Промяна за няколко дни във втората доза на ваксината не е фатално и не променя имунния отговор, обясниха още от Националния оперативен щаб.