Асфалтовите настилки по републиканската мрежа на територията на Пловдивска област са опасно нагрети и могат да причинят спукване на гуми. Затова водачите трябва да шофират внимателно и със съобразена скорост. Температурата на пътните настилки е с около 15 градуса по-висока от тази на въздуха и има възможност да причини неприятности за водачите, съобщава Фокус.

Движението по основните направления на територията на Пловдивска област се извършва нормално и без съществени затруднения, с изключение на участъка на АМ „Тракия“, където трафикът е изключително натоварен.  През деня не са постъпвали сигнали за сериозни пътнотранспортни произшествия.

По пътищата в планинските райони не се отчита свлачищна активност. Остават валидни въведените ограничения за движението на моторните превозни средства в областта. Ограничено е движението за камиони над 12 тона по пътя Поповица-Болярци, заради намален габарит на пътното платно на мост в Поповица. Забранено е движението на тежкотоварни моторни превозни средства над 5 тона по пътя Плодовитово-Първомай-Асеновград, в района на км 6, поради намален габарит на пътното платно на стоманения мост на река Марица. Остава забранено преминаването на камиони с височина над 4 метра през тунелите по пътя Асеновград-Смолян.

Обходният маршрут е през пътя Кричим-Девин. Затворен за движение все още е пътят Белица-Загражден-Давидково, в участъка от км 13 до км 18, заради разрушена настилка. Ограничено е преминаването по пътя Тополово-Леново-Поройна, в района на км 19, заради влошено състояние на пътната настилка. Проходът Троян-Кърнаре е отворен за движение на всички моторни превозни средства.

Трафикът по главните градски булеварди в Пловдив се осъществява с нормална интензивност и без затруднения. Не се отчита струпване на автомобили. Преминаването през светофарните уредби се извършва в рамките на 3 минути. Затворен за преминаване до 6 август е бул. „Васил Априлов“, в участъка от бул. „Шести септември“ до бул. „Свобода“, заради изграждането на топлопровод. Автобусите с номера 10, 15, 17, 113 и 222  се движат по обходни маршрути.