София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността. Така математикът проф. Николай Витанов коментира епидемичната обстановка в страната.  Според него през октомври ни очаква втори пик на четвъртата вълна на коронавируса.

"Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 човека, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване. Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте. Максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ тогава може би ще е между 2-2,20", каза Витанов.

Според 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали. Според математика, като неблагоприятни фактори за заразата, се очакват влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.

Математикът обясни, че получава заплахи за убийство.

„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане“, допълни той пред БТВ.

Според Витанов от пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали.