Софиянци ще могат да пият кротко по паркове и градинки. Това става ясно от новата наредба за обществения ред в столицата. Очаква се тя да влезе в сила от началото на следващата година.

Предстои обществено обсъждане на документа на 19-ти октомври.

В наредбата е записано, че се забранява употребата на алкохолни напитки по улици, тротоари, площадки, градинки и паркове, ако тя води до противообществени прояви и нарушение на реда.

Текстът предизвика бурни реакции и коментари сред гражданите. Аргументите са, че повечето от младите хора обичайно пият бира в парковете. Освен това голяма част от кафенетата са разположени по тротоари, площади и улици.

В наредбата е записано, че употребата на алокохол в паркове и градинки ще се санкционира с глоба от 100 до 300 лв. или имуществена санкция до 500 лв.

"Идеята беше да се направи превенция, т.е. хората да знаят, че когато пият и това следва някакво девиантно поведение, те трябва да носят отговорност. Днес, обаче, юристи обърнаха внимание, че по този начин посочваме деяние, което води до нарушаване на обществения ред, а не самото нарушаване на обществения ред. Защото самото нарушаване е вкарано в наредбата. Така че, е много вероявно този текст да го премислим, модифицираме или оттеглим", коментира пред "Труд" шефът на Комисията по обществен ред и сигурност Иван Илиев от ГЕРБ.

И съветникът от ВМРО, който е един от вносителите Карлос Контрера потвърди, че предстои прецизиране на текста. Той обясни, че основен акцент в новата наредба за обществения ред е шумът. Каза, че документът е писан върху сигнали на столичани, най-много от които били срещу шума. В наредбата е записано, че се забраняват ремонти в жилищни сгради във времето от 14.00 ч. до 16.00 ч., както и след 22.00 ч. В този часови диапазон се забранява и шум от музикални уредби и домакински уреди, както и уроци по музика и др.

Новост в наредбата е тотална забрана на строително-монтажни дейности и строителство през почивните и празнични дни. Изключение се прави само в случаите, в които има неотложни аварийно-ремонтни дейности, но и за тях се иска санкция от общината.

Вдигащите шум в жилищни сгради ги грозят глоби до 200 лв. или имуществена санцкция до 400 лв. Според наредбата, извършващите нерегламентирани строително-монтажни дейности се глобяват от 100 до 300 лв. или с имуществена санкция до 500 лв.

Съветниците предлагат още забрана на организирането и провеждането на състезания с моторни превозни средства и участието в тях, с изключение на тези, провеждани на определени за целта места. Текстове има и за хората, които обикалят кръстовищата и уличните платна, за да мият прозорци или да продават дребни стоки. Под забрана се предвижда да бъде още складирането на дърва, въглища, строителни материали или отпадъци без разрешение за повече от 24 ч. по тротоари улици, зелени площи, които са предназначени за обществено ползване. Наредбата предвижда уличните музиканти да свирят само след позволение от Oбщината и на определени за това места.