Десетки жители от три села на Община Раковски – Шишманци, Белозем и Стряма се събраха на протест пред завода за отпадъци в Шишманци, където вече трето денонощие гори сметището.

Много от дошлите хора носеха маски, докато над главите им се стелеше гъстия дим. Те разказаха пред екип на TrafficNews, че редовно в завода се случват пожари. Според тях тази част е най-плодородната в България и една такава огнена стихия и последвало замърсяване на въздуха, би убило всякаква реколта, а дори би повлияло на животновъдството.

„Всяка сутрин идваме тук да пием кафето си на чист въздух. Кръстихме го опушено кафе“, разказа отец Румен, енорийски свещеник в църквата в квартал „Секирово“ в Раковски. Кметовете на трите села пък коментира, че хората са притеснени за своето здраве и това на децата си, въпреки, че автоматичната станция не е показала критични мерки на замърсяване на въздуха.

„Ако не бъдат взети моментални мерки, ние сме на ключова позиция, ще позиционираме 10 майки с колички на магистралата и още 10 на жп линията Бургас- София“, настоя кметът на Белозем Иван Тачев.

Протестиращите се зарекоха, че всеки ден ще се събират пред завода, докато държавата не предприеми мерки за отстраняването на проблемите. Те искат строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на бъдещи пожари.

Иначе и днес, на мястото на пожара, продължават да дежурят екипи на пожарната, които се опитват да потушат огъня на сметището. Площта на пожара се простира на над 2 декара, а от управата на завода не изключват да има човешка намеса при възникването на огъня.