Окончателното ми произнасяне по оставките в ръководството на БДЖ ще бъде след приключване на одита на Министерство на транспорта в "Пътнически превози", който е в ход. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков пред парламентарната комисия по транспорт по повод подадените оставки от ръководството на железниците.

Преди седмица изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров, финансовият директор Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" и зам.-министър на транспорта Велик Занчев подадоха молби за освобождаване, а Желязков обяви, че ще мисли една седмица дали да ги приеме или не. Назначеният от транспортния министър одит в БДЖ пък започна на 24 октомври, а срокът за приключването му е 40 дни. 

По думите на министъра този одит ще бъде основание за освобождаване или не от отговорност.

"Появиха се най-различни спекулации. Искам да разсея отсега тази тема кой би бил следващият изпълнителен директор или следващият член на борда на холдинга. В момента няма номинация, защото няма произнасяне по въпроса. Освобождаването е въпрос и функция на одита. Като принципал на "Холдинг БДЖ" и респективно като имащ ангажимент на двете дъщерни дружества, не бях уведомен за каквито и да е съществуващи, налични предпоставки за бъдещи проблеми. Единственото изтъкнато притеснение беше забавянето на обществените поръчки за ремонта на локомотиви, с оглед обжалване, за доставката на нови мотрисни влакове. Обществена поръчка, която към онзи момент беше оспорена", допълни министърът.

По думите му, въпросът за смените не е самоцелен, а е свързан с намирането на подходящи хора, с преценката дали да се освободят всички или някои от членовете на директорите и най-вече с констатации по отношение на одита, който е възложен и трябва да даде план за действие и перспективи пред развитието на дружеството

Транспортният министър уточни, че от медиите е научил, че съществуват доклади, които са по възлагане на изпълнителния директор на холдинга Владимир Владимиров за проверка на "Пътнически превози" и фактология, която на 8 ноември почти е успял да изясни. Росен Желязков цитира доклади, отговори, писма и заповеди в БДЖ, издавани за кратък период от време, което по думите му издава определена "нервност" в холдингаи в дружеството.

"Имаме богата кореспонденция, в която ако вие не сте се загубили, аз бях загубен. В нея по своя характер казва не се кой какво не е направил, а кой за какво не отговаря и не трябва да прави и има причини да не го направи. Поради тази причина поисках от председателя на Съвета на директорите да уведоми ръководството, че настоявам на този етап до окончателното произнасяне да бъде ангажирана личната им отговорност с подаване на заявление за предсрочно прекратяване на договорите им като членове на Съвета на директорите", заяви още министърът.

По думите на Желязков, БДЖ е достигнало до онова ниво, до което, като няма воденичен камък на шията, който да го държи с невъзможност да се развива поради прекормерни задължения, няма идея как да се развива.

"Това е нивото. Няма идея за интензивното развитие, освен въпроси, свързани с доставката на нови влакове, които както виждате са в процеси на оспорване", категоричен бе транспортният министър.