Администрацията на Тръмп запази програмите за студентски бригади и културен обмен в САЩ.
 
Комисията по бюджет към Сената на САЩ одобри текст, с който гарантира запазването на програмите за културен обмен за студенти, известни у нас като „Work and Travel /WAT/“, съобщават от офиса на Интеграл – компания за образование в чужбина и партнираща организация на американската компания CIEE, оторизирана от Държавния департамент на САЩ да провежда програмата от 1969 г. насам. 

Решението бе взето след появили се публикации в американската преса за намеренията на администрацията на президента Доналд Тръмп да ограничи издаването на визи за студенти по програмата, като част от мигрантската политика на Белия дом. 

Студентските бригади оказват положително въздействие върху американския туристически бизнес и дипломация, се казва в част от мотивите за решението. 

Стартирана от Държавния департамент през 1961 г., програмата за културен обмен е довела десетки хиляди чуждестранни студенти в САЩ, за да учат английски, да възприемат американската култура и да подпомагат американската работна сила по време на пикови бизнес сезони в сектори като туризъм и настаняване. 

По данни на комисията програмата "WAT" подкрепя икономиката на страната с над 500 милиона долара годишно от програмни такси, пътувания, жилища и развлечения. Комисията по бюджет одобри отпусканите до момента 634 млн. долара годишно за обменните програми, както и допълнителен бюджет от 349 млн. долара за 2018 г., с което сумата става най-високата отпускана до момента. В резултат на взетото решение, Интеграл ще стартира приема на документи и записване по програмата на българските студенти за лято 2018 година. 

На международното изложение “Световно образование” в столичния хотел „Балкан“ на 30 септември и 1 октомври, 2017 г. ще бъдат представени и първите работни оферти, както и реализирани записвания на най-ниските цени по програмата. 

Стойността на участието в програмата е в размер на около 630 щ.д. По данни на Интеграл всяка година по програмата пътуват между 5 000 и 5 500 български студенти на възраст между 18 и 28 години. Участниците могат да избират между работа в хотели, курорти, ресторанти, магазини, увеселителни паркове, басейни, национални паркове и различни туристически обекти. 

Заплащането по програмата е между $7.25 и $15/час в зависимост от работната оферта при работна седмица от 30 до 40 часа. Средната сума, която студентите изкарват за едно лято, е между 4 000 и 6 500 долара, а при работа на повече от едно работно място размерът на възнаграждението може да достигне между 10 000 и 12 000 долара. Това превърна програмата в предпочитан начин за изкарване на средства за заплащане на обучението в България и покриване на разходите за студентския живот.