Коленето на прасе, наричано още свинско погребение, си е събитие във всички краища на България. По стара народна традиция в дните около Коледа голяма част от българите колят прасета за зимнина. Това се случва основно в селата, където има условия за този обичай.

По чирпанска традиция във всяка къща се колят поне по две прасета, за да има месо през цялата зима за всички членове на семейството. От 45 години насам жители на чипарнското село Черна  гора освен прасета, колят и телета.

На събитието се събират роднини и близки на семейството. Мъжете се заемат с клането на прасето. По време на свинското погребение, мъжете се черпят с ракия или червено вино и пекат мезета на скара. Подготвят осмянката, разпределят месото в различни съдове и нареждат трапезата за гостите. Жените, от своя страна,  подготвят всички останали подробности около прибирането му за зимнина.

Сред ястията, които домакинята трябва да приготви са: два вида осмянка – със зеле и ориз, за десерт – тиквеник, а питието си остава традиционното за сезона – ракия или червено вино.

Как приготвят мезета по сопотски рецепти - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg