Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в предаването „Лице в лице” по bTV предстоящите местни избори, шпионския скандал, протестите у нас и други актуални теми.

„Една кална и мръсна кампания може да уязви, но никога не може да накара хората да гласуват и да подкрепят този, който каля. Наблюдавам, че през последните години се прави един доста по-сложен политически сценарий. Острието на атаката не е основният претендент. Пуска се един отстрани, който се занимава с мръсната работа, а другият може да остане по-мил и усмихнат”, коментира Томислав Дончев.

  „За съжаление досега не си спомням да е имало цивилизована кампания. Това е вид политическо безсилие. Изборите са уникален шанс да научиш за себе си неща, които не знаеш”, смята той. По думите му, ако се прекали с използването на подобни средства, това може да има дори обратен ефект и да направи един от кандидатите жертва.

 „Такива неща се случват по света. Всяка държава е важно да се опитва да събира всякакъв вид информация от други държави. Работа на държавата е да не допуска такова нещо да се случва. Не би следвало, ако има повече разум у двете страни, да има дългосрочен лош ефект с която и да е държава”, заяви Дончев. Той препоръча на всички политици да бъдат малко по-обрани и да не бързат с политическите коментари в аванс. „Хибридни мероприятия в България се случват - опити за дезинформация, опити за вкарване на хората в заблуждение, фалшиви новини. Никой обаче не може да каже със сигурност кой го организира – дали са вътрешни, или външни фактори”, допълни вицепремиерът.

Той бе помолен да коментира протестите на медицинските сестри през последните дни. „Има недостиг на медицински специалисти, в частност на медицински сестри. Проблемът не е еднозначно в държавата. Средствата за увеличение на техните заплати са осигурени. Тук задачата е с какъв нормативен механизъм парите да стигат до тях”, каза Дончев.

Преди изборите се появи теория, че ще има преврат срещу властта. „Не си представям преврат по няколко причини. Българското общество вече има здрави демократични инстинкти. Каква легитимност ще има едно правителство, което не е минало през избори?”, попита Дончев. Той нарече „абсурден” такъв сценарий. „Интригите станаха много и вече не мога да ги следя. Ако при всяка такава ситуация се напрягаме, никаква работа няма да може да свършим. Всеки сигнал трябва да бъде проверен докрай от службите”, заяви вицепремиерът.