Десетото издание на фестивала Анимафикс (Animaphix) за анимационни филми в Сицилия, Италия, ще посвети специална ретроспектива на Теодор Ушев, който ще бъде удостоен с наградата "Гутузо" за 2024 г., съобщава сайтът на проявата.

Ушев ще бъде почетен за цялостна кариера и за приноса си в развитието на рисуваното движещо се изображение.

С постоянното си търсене на нови форми на изразяване и любопитство към всеки аспект от света, българо-канадският режисьор се утвърди като една от водещите фигури на анимационното кино на 21-и век, отбелязва сайтът.

Изложбата предлага изчерпателен преглед на творчеството му и на иновациите, белязали кариерата му, като включва почти всички филми, които той е създал за четвърт век - от "Тауър Бауър" (2005) през "Друкс Флукс" (2008) и "Глория Виктория" (2012) до номинирания за "Оскар" за късометражен анимационен филм "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата", който попада в краткия списък за наградата на американската киноакадемия в същата категория и е смятан за един от върховете в кариерата на Ушев.

"Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" са по едноименните творби на Георги Господинов.

В зоната за виртуална реалност на фестивала зрителите ще могат да се насладят на потапящото преживяване, което ще им предложи VR версията на "Сляпата Вайша".

Роденият в България Теодор Ушев, който понастоящем живее в Монреал, Канада, е известен в цял свят с личния си стил, отразяващ многобройни влияния от визуалните изкуства и литературата.

Сблъсъкът на различни медии - живопис, колаж, фотография, филм на живо, анимационен филм, създава полиморфен опус, който днес е вдъхновение за много художници, посочват организаторите на сайта си.

Творческата му биография включва над 15 филма, които му носят повече 200 международни отличия.

Теодор Ушев ще получи наградата "Гутузо" на фестивала Анимафикс на 22 юли.