Песента „Луцифер и Буда“ на 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад – Сузанита, за която има спор за авторското право, беше свалена от платформата за видеосподеляне „YouTube“ късно снощи.
 
Сузанита

В съобщение на сайта се казва, че видеото вече не е достъпно заради предявена претенция за авторско право на проф. Биджан Казем Мисаг.

Той е известен австрийски диригент и цигулар, композирал преди близо 40 години песента Allahumma Ya Subuhun – популярна сред последователните на бахайската вяра, която звучи точно като част от „Луцифер и Буда“.

„Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. – каза пред bTV продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс. – Когато ми изпратиха това видео в „Ютюб“, го пуснах… Тя (Сузанита – бел. ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. (...) Така че това видео в „Ютюб“ е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г., и песента, която проф. Казем Мисаг е написал. Това са нарушения на две авторски права“.

„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали, че подобна кражба ще им се размине“, добави той пред БТВ.

„Бях много изненадан... Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от „Ютюб“ и ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права“, каза Прайс, като добави, че ако песента не бъде свалена, „ще заведем дело на момента“.

Орхан Мурад коментира: „Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство (...) Не е вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна“.

„Авторът на инструментала е Бис и аз лично съм се свързала с него“, каза и Сузанита, макар да не можа да посочи кой е той.

Двамата бяха категорични, че песента няма да бъде спряна.