Община Лъки изпревари Пловдив в санирането. В малкото родопско градче са обновени 7 сгради по програмата за енергийна ефективност, сочи справката на областната администрация. Във втория по големина град в момента се санират 5 блока, но нито един от тях не е завършен, съобщава 24 часа.

Работи се на ул. "Гонда вода" в район "Северен", където западната фасада на сградата е "опакована" в скеле и се монтира изолация. На ул. "Босилек" в район "Източен" блокът се санира, както и бул. "Никола Вапцаров" 45-55 и на ул. "Братя Шкорпил" 8-10 в район "Южен". В общината не отричат, че има забавяне, но уверяват, че ще наваксат. Работата се ръководи от зам.-кмета по строителството Димитър Кацарски. Наскоро са обмисляли да прехвърлят тази дейност на районните администрации, но се оказало, че те не са страна по договора.

Конкурсът за избор на изпълнители в Пловдив стартира точно преди година, но едва през декември бяха избрани фирми за първите 23 блока. През зимата процесът беше напълно замразен, а първият реален договор беше подписан през май т.г.

"Имаме избрани 30 фирми и са сключени договори. За останалите 24 блока текат процедури. Средно на сграда се падат по 1 млн. лева. За приключилите търгове има осигурено финансиране", обявиха от община Пловдив.

Неотдавна и регионалният министър Николай Нанков заяви, че вторият български град изостава в програмата за енергийна ефективност. Част от мажоритарно избраните районни кметове под сурдинка негодуват от мудността.

Справка на областната администрация показва, че в региона са санирани 30 сгради. В национален план първенец е Благоеврад с 96 обновени блока, след него е Хасково със 70, Бургас е с 47.