40-годишната Ралица Иванова е преборила Covid-19, след като е била интубирана и спасена в интензивното отделение на болница в Русе. Три месеца след това учителката по английски език бавно се завръща към живота си, предаде БНР.

Сега младата жена казва, че в репортажите ситуацията в Covid-отделенията не се вижда усещането за смърт.

Някои от картините и звуците тя вероятно няма да забрави: "Звукът, който машината за интубиране издава. Знаеш, че положението е критично".

"Две седмици за мен бяха един ден, но за близките ми са били много трудни, на очакване, на страдание", спомня си Ралица, която през това време е спала и няма спомен за болка.

Спомня си и как около нея умират хора.

"Опитвам се да забравя, но трудно е. Covid не е само физическа болест, а болест на психиката, като последица сега имам често тревожност. Тази отпадналост, това безсилие, което все още е в мен, също малко или много ме измъчва."

"Това изпитание ми показва, че съм силна, може би. Така казват", споделя още Иванова.

Тя казва и как се е отнасяла към вируса преди да се разболее: "Вярвах, че има нещо, не вярвах, че може да бъде толкова силно и да има толкова агресивно проявление. Спазвах всички мерки но си мислех, че на мен няма да се случи."

"Когато се прибрах вкъщи, можех да се движа с проходилка, но нямах сили за това", разказва още учителката. Затова и с първото изправяне идват и сълзите. Започнах да ценя повече близките си, да съм по-търпелива", така разпознава промяната за себе си сега.

Освен това преболедуването е научило жената да се сеща да се радва на малките неща.