Строги ограничения на пазара на Гребната база ще бъдат въведени след публикация в TrafficNews.bg. До няколко дни ще бъде забранено движението за коли на пазара, съобщи директорът на ОП „Общински пазари” Минко Минков. Припомняме, че търговците на тържището от месеци се карат, заради принципа „сергия-драйв”, който се наложи последните няколко месеца. Клиентите пазаруват директно от колите си, което е и причина за множество инциденти. Пред репортер на TrafficNews.bg, Минко Минков призна, че още на 12 август е влезнала в сила заповед за забрана за моторни превозни средства на територията на пазара. Причината е доклад от Трето Районно Управление - Пловдив. Факт е обаче, че тя не се спазва. Подадени жалби от страна на по-облагодетелстваните търговци, спират директора да предприеме по сериозни мерки. Те твърдят, че ако пазара затвори врати ще фалират. Законът, обаче си е закон и трябва да се спазва.

„Спрямо нашия правилник са забранени превозни средства на всички пазари. На Гребната база има един плюс, има голямо пространство. На търговците им е по-удобно да зареждат стока, но когато има движение на превозни средства те трябва да бъдат регулирани със знаци и светофари. Пазарите не са  улични платна, затова трябва да се забрани", коментира Минков.

До няколко дни се планира да се направи втори паркинг, който е на еднакво отдалечено място от двата враждуващи лагера търговци. Планът предстои да бъде одобрен от архитект, за да влезе в сила. Така пазаруването на зеленчуци през прозореца на колата ще бъде прекратено за сметка на безопасността на клиенти и търговци.

Олга Даскалова