Силни експлозии отекнаха днес следебоед в руска военновъздушна база в Крим, предадоха ТАСС и Ройтерс. 

Според министерството на отбраната на Русия в обекта край село Новофьодоровка са се взривили авиационни боеприпаси в заграден склад. Причините засега не са ясни.

Трима очевидци съобщиха пред Ройтерс за най-малко 12 експлозии с различна мощност в интервал от една минута около 15:30 ч. (и българско време). Три от взривовете били изключително силни, като в небето се издигнал черен дим. Приблизително половин час по-късно отекнала нова експлозия, най-мощната от всички, предаде БТА.

Ръководителят на "руската република" Крим Сергей Аксьонов написа в Телеграм, че е отишъл на място и че обстоятелствата около инцидента се изясняват, предаде ТАСС.

След това от министерството на отбраната на Русия съобщиха за журналисти, че на военното летище "Саки" около 15:20 ч. са се взривили няколко авиационни боеприпаса. В резултат на експлозията няма пострадали, авиационна техника не е повредена.

"Предприемат се мерки за потушаване на пожара и установяване на причините за взрива. По справка от място не е имало въздействие от пожар върху оградената зона за съхранение на боеприпаси на летището", съобщиха още от руското министерство.

Военнослужещи на място заявили, че базата не е била подложена на обстрел.

Военното летище Саки край село Новофедоровка, област Саки, се използва за базиране на авиацията на Министерството на отбраната на Руската федерация - самолети и хеликоптери, включително военноморската авиация. Освен това има наземен изпитателен учебен комплекс (авиационен) НИТКА за отработване на излитане и кацане на военноморска авиация.

УНИАН съобщи, че много местни жители и туристи напускат Новофьодоровка и в резултат на изхода на селото са се образували задръствания. Според очевидци, цитирани от украинската агенция, са нанесени щети на жилищни сгради в района на военната база. Летище "Саки" е използвано от руски бойни самолети, за да бомбардират Запорожка, Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, отбелязва УНИАН.