Регионалната здравна инспекция в Пловдив откри нарушения в документацията в Центъра за психично здраве при проверката за смъртта на 61-годишния пациент Спас Радушев.

Информацията от приключилата проверка на РЗИ е предоставена на Медицинския одит, откъдето ще преценят какво да предприемат. Това съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ. Тя уточни, че инспекцията няма как да установи каква е причината за смъртта на пациента, тъй като не е разследващ орган.

„Това, което проверихме във връзка със сигнала, бе по медицинския стандарт „Психиатрия”, подзаконовите нормативни актове на Закона за лечебните заведения и Закона за здравето. И тъй като установихме пропуски, сезирахме Медицинския одит като по-висша инстанция, която осъществява контрол в лечебните заведения, да се произнесе дали ще правят проверка или ще наложат санкция”, каза д-р Димчева, цитирана от Монитор.

Проверка за смъртта на мъжа бе образувана и в полицията, заради съмнения, че болният е бил пребит ден по-рано от други пациенти. По неофициална информация версията за побой не се е потвърдила.

Болният от шизофрения Спас Радушев от Лъки бил приет в Психодиспансера в Пловдив на 9 ноември, след като в родния Лъки стрелял с въздушна пушка по деца на улицата. Той бил откаран в Пловдив с линейка, съпровождана от полицейска патрулка.

В деня на настаняването му в Психодиспансера Радушев нападнал и разбил носа на медицинската сестра, която му взимала кръв. Жената забравила да затвори вратата към така нареченото „остро отделение” и болният бил озаптен от други пациенти на диспансера.

Според заключението на криминалистите, които работели по случая, синините по лицето на Радушев не били получени от побоя в психото, а били по-стари. Това било установено и след като били изгледани записи от видеокамерите в здравното заведение.

Предполага се, че или инсулт, или инфаркт са сложили край на живота на пациента.

Още по темата ТУК

TrafficNews.bg