Здравният министър Асена Сербезова апелира за край на терора над медицински служители в страната. Постът ѝ идва на фона на вчерашният скандал след сбиването на небезизвестния Венци Чикагото с личен лекар в Русенско.

Медиците ни тя определи като „преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост“, а причина за това е натовареността на здравната ни система в опит да бори  COVID кризата. Сербезова изтъкна, че лекари и медицински персонал не делят хората, когато ги лекуват, затова на всички тях е редно да дължим благодарност и добро отношение.

Ето и цялата публикация на здравния ни министър:

9996 случая на COVID-19 за последното денонощие при над 160 хил. активни към днешна дата...

5 223 граждани в момента се намират в болница, 541 са тези в интензивните отделения на лечебните заведения. За всички тях се грижат преуморени, на абсолютния предел на физическите си сили и на психическата си издръжливост, медицински специалисти. Те се борят не само с COVID-19, но и със страхове, недоверие и невежество. Те лекуват и ваксинирани и неваксинирани, и вярващи и невярващи в науката, лекуват и в малки и в големи болници, и в държавни и частни структури, но всички те често на предела на силите си...

На всички тях, независимо от различните убеждения, дължим уважение и благодарност. България е сред държавите с най-ниски нива на ваксинация срещу СOVID-19 в Европа, което, заедно с влошеното здраве на българина, води до изключително високо натоварване на болничната система, до тотално изтощение на медиците и до висока смъртност сред неваксинираната част на населението. 82.63% от хоспитализираните за последните 24 часа хора не са ваксинирани. От регистрираните вчера починали, заради усложнения от инфекцията, 91.93% не са били ваксинирани. За това не са виновни лекарите и медицинските сестри. Нито пък ваксините... Нито пък това или предишните управления, които са осигурили достатъчно количества от всички разрешени за употреба в ЕС ваксини... Още по-малко вина може да бъде търсена на лекари, нападани, търпящи обиди и недоверие, които въпреки трупаните с години нерешени проблеми в системата правят всичко по силите си.

Не приемам никаква форма на агресия спрямо лекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи, санитари и шофьори на линейки – изобщо срещу хората в системата на здравеопазването, които всеки ден пренебрегват себе си, за да помогнат на друг, вярващ или не вярващ, а накрая - просто човек, който има нужда от квалифицирана медицинска помощ, основана на медицинската наука и практика.

32 247 са починалите от COVID-19 в страната граждани от началото на пандемията. Насилието над медиците няма да намали техния брой. Това няма да постигне и разпространението на невярна и откровено подвеждаща хората информация за ваксините и ваксинацията и полезността на противоепидемичните мерки. В България няма доказан случай на причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход, каквато информация беше изнесена в ефира на една от националните телевизии. Ваксините срещу коронавирусната инфекция са едни от най-проследяваните и масово използвани за превенция в световен мащаб лекарствени продукти – близо 10 млрд. ваксини са поставени по света, у нас приложени са над 4 млн. дози.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861, което представлява 0,09% от всички приложени ваксини. Едва около 10% от тези съобщени реакции отговарят на критериите за сериозност. Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички данни, както и направената поетапна оценка за безопасността на ваксините, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). Всеки има право на избор на какво да вярва и на какво не, но това не му дава право да бъде насилник, както и да призовава за саморазправа. А рано или късно всички опираме до грижите на хората в здравеопазването... Пазете ги...