Месец септември настъпва. С появата на буквата „р” в името на месеца, температурите стават с големи амплитуди и започват постепенно да се понижават. Синоптиците вещаят, че през първия месец на есента ни очакват температури от 3 до 35. 

В Пловдив средните сутрешни температури ще бъдат между 10 и 14 градуса, а максималните около 28.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 18 и 21°, за високите полета - между 15 и 17°, а за планините - между 3 и 8°. Това съобщи за "Фокус" Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските - между 4° и 9°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 л/кв.м.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, максималните температури на места ще достигат 33-35°. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие и през втората половина ще бъде променливо. Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите около 4-5-и ще се понижат, а към края на десетдневието отново ще се повишават.

През повечето дни от второто десетдневие се очаква относително спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Малка вероятност за превалявания има около 11-и и около 15-и, а по-голяма - към 19-20-и. В края на десетдневието ще започне и понижение на температурите. 

И през третото десетдневие по-голяма е вероятността атмосферната циркулация да се запази и по-често да бъде предимно слънчево, а валежите да са малко. Температурите ще са по-високи от обичайните, но все пак ще се понижават климатично.

В последния ден на месец август в Пловдив ще бъде слънчево. Следобед над планинските райони облачността временно ще се увеличи, но без валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще се повишат още с няколко градуса и ще бъдат между 25 и 30 градуса.