Скандал с обвинения за изнасилване на малолетни от месец се разгаря в Гърция. В ареста вече е бившият артистичен директор на Националния театър на страната - Димитрис Лигнадис. Обвинението срещу режисьора включва твърдения за злоупотреби с деца от мигрантските лагери.

Три години след като #MeToo промени Съединените щати, сексскандал тресе Балканите. Димитрис Лигнадис  е обвинен за изнасилване на деца. Срещу него има поне три обвинения за сексуален тормоз, включително и от 25-годишен мъж, който твърди, че режисьорът го е изнасилил през 2010 година.

Разкритията започнаха да изплуват на повърхността, след като олимпийската шампионка по ветроходство София Бекатору разпали националното съчувствие с разкритието, че срещу нея е имало сексуално посегателство от влиятелен служител в гръцката федерация по ветроходство, когато тя е била на 21-на години.

„Надявам се, че и други, които са били жертва на сексуално насилие, ще се осмелят да говорят, за да може обществото ни да бъде по-здраво и да не се страхуваме", заяви тя, предава Нова тв. 

Бившият шеф на Народния театър в Гърция обаче отрича обвиненията. Въпреки това 56-годишният Димитрис Лигнадис  доброволно се предаде в полицията след издадена заповед за ареста му в Атина.

Секс аферата бързо придоби политически отенък. Фактът, че Димитрис Лигнадис е назначен от сегашните управляващи, даде повод на лявата опозиция да поиска оставката на министъра на културата в Гърция Лина Мендони, обвинявайки я, че защитава Лигнадис. Тя самата обаче го определи като „опасен човек”.

„С дълбок актьорски талант той се опита да ни убеди, че няма нищо общо с всичко това. Нито едно престъпление, особено това, свързано с непълнолетни, не трябва да остане ненаказано.”, твърди министър Мендони.

Поле за тежък политически сблъсък между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и опозицонният лидер Алексис Ципрас стана парламентът на Гърция. Ципрас обвини Мицотакис в „прикриване” на скандала.  Отправи и обвинения за лицемерие и лъжа.  Отговорът на гръцкия премиер- опозицията използва скандала с „популистки” цели. Мицотакис отрече обвиненията, че се е опитал да прикрие аферата за сексуално насилие с участие на топ режисьор, назначен от неговото правителство.

Управляващите в Гърция предложиха мерки -  по–строги наказания за сексуалните престъпления, промяна на давността за случаи на насилие над деца, създаване на уебсайт, където жертвите могат да подават сигнали в реално време.  А обществото в Гърция е в шок.