Мигрантите, обвинени за бунта в бежанския лагер в Харманли, поискаха днес от съда да ги пусне на свобода. Магистратите обаче пуснаха от ареста само трима от общо 18-те задържани.

И тримата освободени са непълнолетни. Те ще бъдат върнати обратно в лагера в Харманли , като двама от тях ще бъдат под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая . Останалите 15 остават в ареста.

Eдин от афганистанците, обвинени за бунта, при влизането си в лагера в Харманли е използвал името Ашикуллах Бабрек. Тогава казал, че е на 26, а днес пред съда заяви, че е на 30. Той е без документи и ясна самоличност.

„Който е стачкувал, той е виновен. Мен бунтът ме хвана в столовата, вземах храна и просто се оказах в центъра на събитията”, твърди той.

Всеки от задържаните чужденци днес твърдеше, че е невинен. Стачкували, но не били агресивни.

„Моля властите да намерят хората, които са участвали в бунта, не всички, които сме тук, сме виновни”, заяви Забиуллах Торхай.

За всички навършили пълнолетие от обвинените съдът постанови постоянен арест с мотива, че нямат постоянен адрес извън лагера в Харманли и могат да се укрият.

Трима от групата обаче се връщат в бежанския център. Сред тях и едно 13-годишно момче от Афганистан.

„Баща му е в Афганистан, той е сам тук, с негов братовчед , който след събитията е преместен във Военна рампа”, обясни служебният защитник Галина Славова.

Момчето е без законен настойник и няма никой до себе си. „В момента на задържането беше бос, твърдеше, че от два дни не е ял”, обясни Савова.

Другите двама непълнолетни също се връщат в лагера в Харманли, но под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. Разследването срещу тях продължава, а статутите им са под въпрос.

Пред затвора някои от задържаните предпочетоха обратен билет за родината си. До приключване на разследването и произнасянето на присъдата обаче групата остава у нас.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg