Комбинацията от мерките може да помогне на един бизнес да излезе от кризата. Това категорично заяви социалният министър Деница Сачева. Според нея има достатъчно мерки, като голяма част от работодателите просто не са запознати с тях, затова и не са се възползвали.

„Част от мерките не се познават добре от работодателите, има по-скоро недоверие от тяхна старина затова, че няма да получат нищо, отколкото познаване на това, което предлагаме. Прекалено много мерки има и може би работодателите не могат да се запознаят с тях“, каза министърът в ефира на БТВ.

В момента на сегашния локдаун 356 000 са осигурените лица, които остават без работа. Има и много родители, обаче които не работят, тъй като са затворени детските градини.

„10 700 родители са кандидатствали по мярката, която им е в помощ. От понеделник до сега пък за мярката от 24 лв. на де са подали документи 1400 работодатели, като тя обхваща около 6000 души. Парите по мярката 80 към 0 ще започнем да изплащаме още сега, ще се работи и в дните между Коледа и Нова година“, заяви Сачева.

Относно хората, които ще получават само по 12 лв., защото са били осигурявани на 4-часов работен ден, Сачева каза:

„Хората трябва да познават своите осигурителни права и да ги отстояват“

Около 2300 служители в Бюрата по труда, които в момента са свръх натоварени. Освен регистрацията на безработни, те обработват и документи за кандидатстване по различните мерки.

Сачева категорично заяви, че би се ваксинирала, след като се информира за предимствата и недостатъците на различните ваксини.