Ромите от Асеновград, участвали в боя пред болницата, ще съдят гребците за нападение, това заяви Йордан Тодоров, баща на едно от потърпевшите деца. Той разказа, че вчера част от децата са били викани в полицията, и определи това като абсурдно. Днес в Асеновград се провежда първото заседание на Национална кръгла маса за реална политика и ефективно решаване проблемите на етническата интеграция.

Тодоров е част и от инициативния комитет в Асеновград и обяви, че в неделя ще има нов протест. Причината е, че според протестиращите това, което е било обещано от властта, не е изпълнено. Той посочи, че властта говори за около 40 съборени ромски къщи в Асеновград, а в документите от 2013 година посочват, че тези къщи са над 200.

На заседанието присъства  кметът на града Емил Караиванов, вицепремиерът Валери Симеонов, омбудсманът Мая Манолова, министър Валентин Радев, заместник-министърът на образованието Деница Сачева и други.

Жителите на Асеновград и обмудсманът Мая Манолова заявиха, че очакват реалистични действащи мерки да бъдат предложени днес. Манолова посочи, че за интеграция на ромите се харчат милиони левове, включително и европейски средства, но резултати няма. Причината според нея е непостоянството на редица правителства в тази посока.

Валери Симеонов заяви, че според него приетите ангажименти били изпълнени до един.

„Не можем да спрем хората да протестират, но лично аз не виждам причина за протест”, коментира той.

Вижте обобщен ВИДЕО РЕПОРТАЖ от деня:

Припомняме, че темата на първото заседание е „Образование и трудова заетост“. Очаква се по-късно днес министър Валентин Радев да открие новосъздадената приемна на Районна управление „Полиция” – Асеновград, в квартал „Лозница“. Новата приемна е част от трайните мерки за повишаване на обществения ред и сигурност и гарантиране спокойствието на гражданите.

В нея денонощно ще дежурят трима полицейски служители от Районна управление „Полиция” – Асеновград. За реализирането на проекта бяха вложени 27 000 лева. В най-скоро време приемната ще попада и в обсега на системата за видеонаблюдение на Асеновград.